Linkovi

Obama nastoji da pridobije podršku za svoju ekonomsku politiku


Predsednik Obama u četvrtak završava dvodnevnu posetu Kaliforniji. Glavna tema njegovih nastupa je ekonomija, uključujući buru koja se podigla u vezi sa izdašnim bonusima isplaćenim menadžerima osiguravajuće kompanije AIG, nakon što su i bivša i aktuelna administracija intervenisale sa ukupno 170 milijardi dolara kako bi ona izbegla bankrotstvo.

Predsednik Obama nastoji da objasni svoju politiku na javnim skupovima kao i na nacionalnoj televiziji.

U Kosta Mesi u južnoj Kaliforniji, Obama je u sredu nastojao da se našali na račun uzajamnog optuživanja koja je zavladalo u Vašingtonu povodom 165 miliona dolara bonusa za menadžere osiguravajuće kompanije AIG.

“Znam da u Vašingtonu svi pokazuju prstom jedni na druge i tvrde da je to krivica demokrata ili republikanaca… Ali, ja ću preuzeti odgovornost. Ja sam predsednik.”

Obama je prihvatio odgovornost, ali ne i krivicu: “Mi nismo sastavili te ugovore. Dosta toga smo nasledili. Ali, kada ste na položaju treba da obezbedite da se stvari ne ponavljaju.”

Predsednik je uporedio AIG sa bombašem samoubicom da bi objasnio zašto bi propast firme bila loša i za druge.

“To je kao da neko ima pričvršćenu bombu na sebi i drži prst na upaljaču. VI ne želite da aktivira bombu, ali morate da razgovarate sa njim da bi sklonio prst sa upaljača.

Predsednik je želeo da prenese i svoju opštu poruku - više regulative za Volstrit i usvajanje njegovog predloga budžeta od 3,6 biliona dolara sa investiranjem u energiju, obrazovanje i zdravstvo.

“Prema tome, svi oni koji žele da optuže nekog neka dodju i razgovaraju sa mnom. Jer, moj posao je da rešimo te probleme iako ih nismo stvorili.”

Odgovarajući na pitanja, Obama je objasnio kako će izgledati početak debate o budžetu.

“Čućete tvrdnje o tome kako Obama troši, kako je rasipnik, kako želi samo da diže poreze…”

Obama je tokom posete centru za proizvodnju električnih automobila u Pomoni u četvrtak objavio da će kompanijama sa najboljim idejama za stvaranje baterija i ostalih delova, koji služe za pokretanje hibridnih vozila, pomoći sa dve milijarde dolara i zarekao se da će na putevima širom SAD do 2015. biti bar milion takvih vozila. Obama je posle obraćanja u Pomoni, govorio na skupu u Los Anđelesu, a četvrtak uveče biće gost u tok-šou emisiji poznatog voditelja, komičara Džeja Lenoa.

XS
SM
MD
LG