Linkovi

Njujork Tajms: Obama razmatra širi tajni rat u Pakistanu


Američki sekretar za odbranu Robert Gejts izjavio je da su Sjedinjene Države zabrinute zbog aktivnosti Talibana u Kveti, glavnom gradu južne pakistanske pokrajine, Balučistan.

Gejts je tom izjavom reagovao na izveštaj objavljene u sredu u dnevniku Njujork Tajms u kojem se navodi da Obamina administracija razmatra da li da proširi svoje tajne vojne napade na baze islamskih ekstremista u Balučistanu.

Sekretar za odbranu je takodje rekao kako Sjedinjene Države veruju da je problem islamskog ekstremizma u principu problem koji Pakistan treba da reši. On je dodao da su Sjedinjene Države voljne da pomognu pakistanskoj vladi da to učini.

U članku objavljenom u Njujork Tajmsu navodi se da se u izveštajima na visokom nivou, upućenim Beloj kući, apeluje za širenje meta američkih snaga i van pakistanskih plemenskih oblasti duž granice sa Avganistanom kako bi se obuhvatilo važno sklonište pobunjenika na području Kvete. Mula Muhamed Omar, koji je predvodio zbačenu talibansku vladu u Avganistanu, kako se veruje, već godinama operiše sa teritorije Balučistana.

Pakistanska vlada navodi kako se nada da Sjedinjene Države neće proširiti svoje napade bespilotnim letelicama i dodaje da oni nisu postigli svoje ciljeve.

XS
SM
MD
LG