Linkovi

Cvetković: Teret krize podneće država i bogatiji


“Plate i penzije neće biti smanjivane, rebalans budžeta je neizbežan, bogatiji će osetiti veći teret krize, a država će morati više da štedi”, rekao je između ostalog premijer Srbije Mirko Cvetković na današnjem sedmom poslovnom okruglom stolu Vlade sa privrednicima. Uz to, premijer je najavio i novih 10 do 15 mera za podsticanje privrede.

Manjak u Budžetu biće do milijardu i po evra, situacija u privredi je sve teža, poboljšanje nije na vidiku, a kako je poručio premijer Mirko Cvetković, vlada u pregovorima sa MMF-om priprema mere kojima će zaštiti najsiromašnije slojeve od udara svetske ekonomske krize:

“Držimo se principa solidarnosti i trudimo da obezbedimo da se plate i penzije ne smanjuju, da dođe do određenih prebacivanja većih troškova na one bogatije, a da siromašniji budu zadržani”.

Priliv novca u Budžet je, prema oceni premijera manji od očekivanog, uvoz i izvoz opadaju, i osim bogatijih, teret krize podneće i država koja će krenuti u ozbiljniju štednju – od lokalnih samouprava, pa sve do vlade.

Pregovori sa MMF-om će po oceni Cvetkovića, trajati duže nego što je najavljivano, a razgovor se vodi u dva pravca:

“Jedan pravac je da se zaista poveća deficit, a drugi da se smanji javna potrošnja, tako da kombinovano iz ova dva efekta dobijemo jedan novi budžet koji će zatim ići u Skupštinu i biti usvojen u vidu rebalansa”.

A prema rečima ministarke finansija Dijane Dragutinović još se razmatra ideja o dodatnom porezu na lična primanja onih ljudi za koje država utvrdi da su po nekim kriterijumima bogati. Taj porez solidarnosti bi bio ograničen samo na 2009. godine, a kako je poručila ministarka, možda je sada pravo vreme i za reformu poreza na imovinu.

XS
SM
MD
LG