Linkovi

Dan svođenja računa za kompaniju AIG


Na današnjem kongresnom pretresu zakonodavci su pokazali svoju indignaciju zbog miliona dolara koji su isplaćeni u vidu bonusa menadžerima osiguravajuće kompanije AIG, koja je dobila izdašnu pomoć i bivše i aktuelne administracije. Glavni svedok na pretresu bio je čelnik ove kompanije Edvard Lidi.

Ovo je bio dan svodjenja računa za AIG, a u centru pažnje bio je njen generalni direktor, Edvard Lidi.

„U našoj kompaniji su napravljene greške čije razmere je teško i zamisliti“, rekao je Lidi.

Pošto je u više navrata dobio pomoć vlade u ukupnom iznosu od 170 milijardi dolara, AIG je najavio isplatu bonusa svojim menadžerima od 165 miliona dolara nakon čega se kompanija suočila sa talasom gneva u javnosti.

„AIG je sada sinonim za aroganciju, nesposobnost i pohlepu“, naglasio je demokratski kongresmen iz države Nju Hempšir Pol Hods, dok je Geri Akerman, njegov kolega iz države Njujork dodao:

„Poreski obveznici znaju da oni na kraju ispaštaju za svu pohlepu koja je godinama prisutna na finansijskim tržištima“.

Predsednik Obama je obećao da će njegova administracija učiniti sve moguće da povrati novac i da će uvesti nove regulative.

„Mi smo odgovorni. U krajnjoj liniji, ja sam odgovoran i moj cilj je da obezbedim da nikad više ne dodjemo u ovu situaciju“, rekao je Obama.

Kongresmen Barni Frenk, demokrata iz Masačusetsa izjavio je da bi vlada trebalo da sudskim putem traži povraćaj bonusa.

„Mislim da treba zaista da se ponašamo kao vlasnik ove kompanije i pokrenemo sudski postupak“.

Frenk je još rekao da je njegov kongresni odbor već zatražio imena menadžera kojima su isplaćeni bonusi.

Neki republikanci iskoristili su pretres da bi kritikovali i AIG i Obaminu administraciju zbog milijardi dolara pomoći finansijskom sektoru koji koji je doveo američku ekonomiju do ivice propasti.

„Želeo bih da predsednik pokaže isti intenzitet ogorčenja povodom tih učestalih paketa pomoći“, poručio je Tom Prajs, republikanski kongresmen iz države Džordžija.

Pitanje na koje danas nije dobijen odgovor je da li će novac biti vraćen poreskim obveznicima. A čelnik AIG-a Lidi rekao je da deli gnev američkog naroda i da se nada da će njegova kompanija vratiti sve svoje dugove.

XS
SM
MD
LG