Linkovi

Sijetl Post Intelidženser nova žrtva ekonomske krize


Dnevnik Sijetl Post Intelidženser na današnjoj naslovnici objavio je veliku čitulju – svoju sopstvenu. Posle 146 godina izlaženja, štampano izdanje lista se gasi, kao najnovija žrtva ekonomske krize u novinarskoj profesiji. Stručnjaci upozoravaju da sudbina dnevnika iz Sijetla pokazuje opšti pad u svetu štampane reči.

Čitaoci Sijetl Post-Intelidžensera poslednji put drže u rukama štampano izdanje najstarijeg dnevnog lista iz tog grada.

U ponedeljak je redakcija utihnula dok su novinari slušali obaveštenje.

„Kompanija Herst objavljuje da će P.I. imati samo internet izdanje. Poslednje štampano izdanje izlazi sutra“, objavio je izdavač Rodžer Oglebi.

List koji je počeo da se štampa 1863. sada će postojati samo na vebu, a većina od 180 članova redakcije će biti otpuštena. Novinari Sijetl P.I.-a strahuju da će njihov gubitak posla imati dalekosežne posledice.

Svaki put kad izgubite par očiju koje motre vladu, gradjani imaju manji pristup informacijama, što je stvarni gubitak“, smatra novinarka Anđela Galovej.

U februaru je prestalo štampanje dnevnika Roki Mauntin Njuz, zbog gubitaka većih od 16 miliona dolara. Čikago Tribjun i Filadelfija Inkvajerer su u vlasništvu kompanija kojima preti bankrotstvo. Od zaposlenih u San Francisko Kroniklu traženo je da biraju da li će sačuvati posao ili svoje novine. 10 prema jedan je glasalo za spašavanje lista, znajući da će ih to verovatno koštati posla.

Nosim crninu jer sam bila na sahrani, sahrani svog posla, a toliko volim Kronikl“, ističe Imodžen Tomas iz kompjuterskog odeljenja.

Dok mnoge organizacije prelaze na internet format, analitičari upozoravaju da to može da bude opasan trend za industriju.

„Odakle ljudi misle da potiču vesti na internetu? Ako ugasimo sve novinske organizacije i sve listove, bogatstvo sadržaja na Internetu će nestati", naglašava bivši urednik časoposa "TIME", Volter Ajzakson.

XS
SM
MD
LG