Linkovi

Pakistan: Predsednik Vrhovnog suda vraćen na položaj


Pakistanski predsednik Asif Ali Zardari potpisao je naredjenje kojim se zvanično ponovo postavlja na položaj popularni predsednik Vrhovnog suda, Iftikar Mohamed Čaudri, koji je smenjen pre dve godine.

Naredjenjem predsednika Zardarija omogućava se Čaudriju i drugim sudijama Vrhovnog suda da u nedelju, 22. marta ponovo preuzmu dužnost.

Čaudrija i druge sudije je smenio bivši predsednik Pervez Mušaraf, što je dovelo do uličnih porotesta koji su kulminirali njegovom ostavkom prošle godine. Taj pokret se ponovo javio ove nedelje, ovog puta uperen protiv predsednika Zardarija.

Juče su pripadnici udruženja pravnika i sledbenici opozicionog lidera, Navaza Šarifa, nakon gotovo jednonedeljnih protesta,izdejstvovali pozitivan odgovor nasvoj ključni zahtev da se sudije Vrhovnog suda vrate na svoje položaje.

Ranije danas premijer, Jusuf Raza Gilani,obećao je da će ponovo uspostaviti demokratiju u Šarifovom uporištu u centralnoj pokrajini Pandžab. Premijer je time mislio na svojevremeno smenjivanje Šarifovog brata Šabaza pošto je presudom Vrhovnog suda obojici braće zabranjeno da zauzimaju položaj u vladi.

XS
SM
MD
LG