Linkovi

Da li joga može da pomogne obolelima od raka?


Oko 16 miliona Amerikanaca upražnjava neku vrstu joge - niz fizičkih i mentalnih vežbi koje su potekle u Indiji pre više od tri hiljade godina. Pored toga, trećina Amerikanaca kroz alternativne tretmane, kao što je joga, pokušava da pronađe odgovor za svoje tegobe. Poput drevnih istočnjačkih veština, akupunkture i masaže, i joga se često koristi za lečenje uma i tela. Jedna bolnica u Njujorku odnedavno primenjuje specijalni program u okviru kojeg se joga koristi kao dodatna terapija za obolele od raka.

Bredu Rotšajldu, pacijentu u Bolničkom centru „Bet Izrael“ u Njujorku i 39-togodišnjem ocu troje dece, ustanovljen je rak prošle godine.

Instruktor joge Šana Kun-Sige vodi Rotšajlda kroz pilot program namenjen olakšavanju patnji pacijenata obolelih od raka. To nije lek, ali Šona kaže da se nada da može da ublaži bol i dovede do olakšanja.

„Jedna pacijentkinja je imala snažne bolove u predelu abdomena. Bila je u suzama, a u stvari bilo je potrebno samo postaviti je na stranu, staviti jastuke izmedju njenih kolena, nogu, osigurati da su joj ruke podignute i da joj glava ima dovoljnu potporu,“ kaže Sige.

Rukovodstvo bolnice započelo je „Karan – Bet Izrael projekat“ sa 850 hiljada dolara, koje je poklonila modna kreatorka i poklonik joge, Dona Karan. Doktor Vudson Merel je na čelu odeljenja za integrativnu medicinu u bolnici Bet Izrael.

„Štednja je ono zbog čega sam srećan, zato što će to zaista doneti promenu, posebno u ovom vremenu globalne recesije kada niko ne troši novac ni na šta. I ako im pokažete to na način da uvedete holističku joga terapiju, to zaista može da poboljša ishod i sačuva novac,“ kaže doktor Merel.

Pilot projekat je omogućio joga terapiju za 86 pacijenata, šest sati dnevno. Pored toga, odeljenje za onkologiju biće potpuno renovirano i pretvoreno u mnogo humanije okruženje. Ukoliko se pokaže da je projekat uspešan, Merel kaže da postoje planovi da se joga terapija uvede i u drugim bolnicama širom Amerike.

XS
SM
MD
LG