Linkovi

Berluskoni: Italija podržava evropski put Crne Gore


U Podgoricu je večeras doputovao italijanski premijer Silvio Berluskoni i u razgovoru sa crnogorskim kolegom Milom Djukanovićem obećao pomoć Crnoj Gori u priključenju Evropskoj uniji. Crna Gora je jedina zemlja regiona koju će Berluskoni posjetiti.

Italijanski premijer Silvio Berluskoni rekao je da Rim pruža podršku Crnoj Gori na njenom evropskom putu.

''Garantovao sam moju punu podršku kada je u pitanju proces pridruženja, kako Evropskoj uniji, tako i evro-atlanskim integracijama. Mislim da sam bio među prvima koji je upravo u priključenju Evropskoj uniji vidio pravo rješenje za zemlje Zapadnog Balkana''.

Crnogorski premijer Milo Đukanović istakao je da je gosta upoznao sa planovima koje Crna Gora ima na putu svojih evropskih i evro-atlanskih integracija:

''Zahvalio sam gospodinu Berluskoniju na podršci koju, ne samo Crna Gora, nego i Zapadni Balkan ima od Italije i njene Vlade na planu evropske integracije''.

Trgovinska razmjena između Italije i Crne Gore u posljednjoj godini porasla je za 65 odsto, istakao je Berluskoni i dodao:

''Naravno da još možemo popraviti stvari jer Italija nije među prvih 10 investitora u Crnoj Gori. Dakle, postoji širok prostor za italijanske privrednike da ulažu u Crnu Goru, zemlju koja je, prilagođavajući svoje unutrašnje stanje Evropskoj uniji, na dobrom putu da se priključi EU''.

Crnogorski premijer naglasio je da će Italijani investirati u sektor energetike i turizma, te u modernizaciju pruge Beograd-Bar i luke Bar. Italijanska kompanija 'Edison' danas je, inače, otkupila tendersku dokumentaciju za dokapitalizaciju Elektroprivrede Crne Gore.

XS
SM
MD
LG