Linkovi

Obama oštro kritikovao AIG zbog isplaćivanja bonusa


Predsednik Barak Obama pridružio se oštrim kritikama plana američke osiguravajuće kompanije AIG da isplati 165 miliona dolara bonusa direktorima, uprkos rekordnim gubicima i pomoći koju je dobila od vlade. Obama je u Bijeloj kući kazao da je AIG zapao u probleme zbog nesmotrenosti i pohlepe i obećao da će iskoristiti pravna sredstva kako bi spriječio isplatu bonusa.

Predsjednik Obama oštro je negodovao zbog odluke AIG da isplati milionske bonuse direktorima kompanije.

AIG je u proteklih pola godine primio značajne svote novca od Sekretarijata za finansije. Zatražio sam od sekretara za finansije Gajtnera da to iskoristi i razmotri sva pravna sredstva za blokiranje isplate tih bonusa i zaštiti američke poreske obveznike.

Planove AIG oštro su kritikovali i zakonodavci iz obje stranke.

"Stvarno mislim da AIG pravi ludim američki narod”, naglasio je Elajdža Kamings, demokratski kongresmen iz Merilenda.

"Veliki broj tih ljudi bi trebalo otpustiti, a ne nagrađivati bonusima”, smatra Ričard Šelbi, republikanski senator iz Alabame.

Nekada najveća osiguravajuća kompanija na svijetu je u okviru četiri paketa za spasavanje, koje su finansirali poreski obveznici, primila pomoć vrijednu 170 milijardi dolara kako bi samo nastavila da posluje. I dok su mnogi u Vašingtonu usredsređeni na AIG, administracija pokušava da osnaži povjerenje Amerikanaca. Šef američkih Federalnih rezervi Ben Bernanki, gostujući u programu televizijske mreže SI-BI-ES, ponovio je da bi recesija mogla da bude okončana ove godine, ukoliko se stabilizuje bankarski sektor. Ostaje međutim da se vidi da li će to biti dovoljno da se zadobije povjerenje investitora i nastavi rast berzanskih indeksa na Vol Stritu.

XS
SM
MD
LG