Linkovi

Obamini savetnici se razilaze u proceni ekonomske situacije


Nastupajući u programima američkih tv mreža u nedelju, ekonomski savetnici predsednika Obame izneli su različite procene stanja američke ekonomije.

Protekle nedelje američka finansijska tržišta su se donekle oporavila uprkos novim obeshrabrujućim vestima o nezaposlenosti, rastućim robnim zalihama i drugim negativnim ekonomskim pokazateljima. I, dok ekonomija i finansijska tržišta šalju različite signale, neki od ključnih zvaničnika Obamine administracije takodje nisu jedinstveni u svojim komentarima o stanju ekonomije.

U programu mreže NBC, predsednici Saveta ekonomskih savetnika Kristini Romer postavljeno je pitanje da li je stanje američke ekonomije u suštini solidno.

“Svakako, osnove su zdrave, s obzirom da su američki radnici solidni. Imamo dobar kapital, dobru tehnologiju, ali smo, kao što znamo, trenutno u nevoljama,” rekla je Romer.

Medjutim, direktor Nacionalnog ekonomskog saveta, Leri Samers, bio je daleko sumorniji u svojoj proceni koju je izneo u programu mreže Foks.

“Imamo ekonomiju koja gubi 600 hiljada radnih mesta mesečno. Taj gubitak se verovatno neće zaustaviti uskoro. Prema tome, mada ima znakova da mere koje predsednik preduzima počinju da daju efekte, ti problemi neće nestati preko noći. Oni nisu ni nastali tokom samo jedne godine i neće biti brzo rešeni,» upozorio je Samers.

Svi zvaničnici administracije naglašavaju da je ključ za oporavak primena predsednikovog ekonomskog programa. Ekonomski savetnik Ostan Gulsbi ističe da je predsedniak Obama već ostvario značajan napredak u tom pogledu.

«Tokom prvog 51 dana svog mandata administracija je usvojila niz zaista dramatičnih mera: najveći paket za spasavanje finansijskog tržišta u više decenija, najveći stimulativni paket u istoriji zemlje, najobimnije mere za sprečavanje gubitaka kuća i pomoć hipotekarnim dužnicima od Velike depresije,» rekao je Gulsbi u programu mreže Foks.

Medjutim, republikanci ne pokazuju sklonost da podrže predlog budžeta predsednika Obame za narednu fiskalnu godinu koji bi značio znatno povećanje vladinih izdataka. Lider republikanske manjine u Senatu, Mič Mekonel bio je gost programa mreže ABC.

«Pogledajmo predlog budžeta koji je predsednik podneo. Njime bi se udvostručio nacionalni dug za pet godina, a za deset godina bi bi utrostručen. Predlog sadrži suviše povećanja poreza i vladinih izdataka, suviše pozajmica. Mi bi trebalo da se koncentrišemo na rešavanje problema u finansijskom sistemu i na stambenom tržištu, a ne da upotrebimo ovu krizu kao izgovor za eksploziju trošenja,» istakao je Mekonel.

Predsednik Obama naglašava da je nasledio obiman vladin dug i pogoršano stanje ekonomije od svog prethodnika, predsednika Buša, i da jedino drastične mere mogu da poprave situaciju uz istovremeno ulaganje u sektore kojima je to potrebno, poput zdravstvene zaštite, obrazovanja i energetske samostalnosti, dok republikanci upozoravaju da predsednik koristi ekonomsku krizu da bi progurao ambiciozni i neprikladan domaći program. Oni nagoveštavaju da će nastojati da smanje Obamin budžet putem zakonskih amandmana.

XS
SM
MD
LG