Linkovi

Naučnici pronašli baterije koje se pune gotovo trenutno


Naučnici kažu da litijumske baterije mogu da akumuliraju znatnu energiju, ali da se sporo pune i prazne. Smatralo se da je razlog tome sporo kretanje jona litijuma i elektrona kroz slojeve litijuma i fosfata gvožđa, osnovnih materijala od kojih se takve baterije sastoje.

Ali pre oko pet godina, naučnici na Masačusetskom institutu za tehnologiju izračunali su da bi joni litijuma u stvari trebalo da se kreću mnogo brže. Zaključili su da oni iz nekog razloga teško pronalaze otvore u površini materijala kako bi prodrli u njega. Posle višegodišnjeg eksperimentisanja uspeli su da stvore materijal sa takvom površinskom strukturom koja omogućava lakši prodor jona. Rezultat toga je baterija koja može da se napuni do vrha za svega 20 do 30 sekundi. Kako kaže Hirt Sejder, jedan od naučnika koji su učestvovali u ovom otkriću, to je znatno kraće vreme punjenja od sadašnjih litijumskih baterija.

„U tom trenutku ove nove baterije počeće da utiču na promenu stila života. Jer za sada sve lične elektronske uređaje obično punimo preko noći, da nam preko dana ne bi bili isključeni sat ili dva,“ kaže Sejder.

Sejder dodaje da je loša strana ovog pronalaska to što se nove baterije takođe brzo prazne, što znači da im je češće potrebno punjenje. Međutim, kaže on, njihov kapacitet vremenom ne opada tako brzo kao kapacitet klasičnih litijumskih baterija. Stručnjaci Masačusetskog instituta za tehnologiju sada rade na tome da uspore pražnjenje novih baterija. Hirt Sejder kaže da od proizvođača zavisi kada će se nove baterije pojaviti na tržištu.

„Ako bi želeli, veoma brzo bi mogli da ovo primene u postojećim baterijskim ćelijama. Proizvođač novog materijala već ima licencu pa bi one uskoro mogle da se nađu u prodaji,“ kaže Sejder.

Sejder dodaje da za sada nove baterije ne bi mogle da se koriste u hibridnim vozilima, jer su za njihovo punjenje potrebni uređaji kakve vlasnici kuća još nemaju na raspolaganju.
XS
SM
MD
LG