Linkovi

Sastanak predsednika SAD i Brazila u Vašingtonu


Predsednik Barak Obama primio je u Beloj kući svog brazilskog kolegu Luisa Injasia Lulu de Silvu. Glavna tema razgovora odnosila se na suzbijanje svetske ekonomske krize.

Obama je rekao da će dve zemlje održati niz sastanaka kako bi koordinisale svoje ciljeve uoči samita zemalja Grupe 20 industrijalizovanih zemalja i zemalja u razvoju, kao i samita zemalja američkog kontinenta, koji se održava u Trinidadu i Tobagu. Predsednik Lula je izjavio da su dvojica lidera uverena da se ekonomska kriza može rešiti odlukama donetim na sastanku G-20. On je poručio da je vreme da se obnovi poverenje gradjana u privrede njihovih zemalja.

Predsednici SAD i Brazila naglasili su koliko je važno da zemlje zajednički donose odluke, i upozorili na negativan efekat mera koje bi dovele do protekcionizma. Obama i da Silva su takodje razmatrali razvoj bilateralne saradnje u domenu energetike i bioloških goriva, kao i proširenje američko-brazilske trgovine.

Jedna od tema razgovora bio je i slučaj osmogodišnjeg Šona Goldmana, za čije se starateljstvo bore njegova otac Amerikanac i očuh Brazilac. Naime, Goldmanova majka, Brazilka, odvela ga je u svoju zemlju gde se razvela od njegovog oca i preudala. Posle njene smrti prošle godine, njen novi suprug, ugledni brazilski advokat, odbija da starateljstvo nad dečakom preda njegovom biološkom ocu. Zvaničnik Stejt Departmenta, Tomas Šenon, izjavio je da je to pitanje od velikog značaja za SAD. On je rekao da je državna sekretarka Hilari Klinton telefonom razgovarala sa Šonovim ocem, američkim državljaninom Dejvidom Goldmanom, i prenela mu da se američka vlada nada da će sporni slučaj uskoro biti rešen. Slučaj se trenutno nalazi pred brazilskim sudom, koji odbija da dodeli starateljstvo Dejvidu Goldmanu.

XS
SM
MD
LG