Linkovi

Ekonomisti očekuju brz oporavak kineske privrede


Kineski premijer Ven Djiabao izjavio je juče da je njegova vlada spremna da usvoji dodatne stimulativne mere ukoliko ekonomija naidje na dodatne teškoće. Govoreći juče na kraju godišnjeg zasedanja kineskog nacionalnog kongresa, Ven je rekao da vlada poseduje, kako se izrazio, adekvatnu municiju ukoliko se okolnosti pogoršaju. Kineska vlada je u novembru usvojila stimulativni paket u iznosu od 585 miliona dolara, namenjen uglavnom projektima infrastrukture. Medjutim, Ven je priznao da će cilj koji je vlada postavila - ekonomski rast od 8 odsto - biti veoma teško postići ove godine. Pa ipak, eksperti u Pitersonovom institutu za međunarodnu ekonomiju kažu da bi kineska privreda mogla prva da se oporavi od globalne recesije. Ekonomista Nikolas Lardi izneo je to predviđanje tokom panel diskusije o globalnoj privredi.

Očekuje se da bi Kina mogla da se oporavi od recesije brže od drugih industrijski razvijenih država. Ekonomista Nikolas Lardi, iz Pitersonovog instituta, predviđa da će, uprkos prošlogodišnjem slabom rastu zbog smanjene potražnje za kineskom robom, kineska privreda ove godine porasti za 7 do 9 procenata.

„Drugim rečima, računajući po segmentima, već u ovom ili sledećem kvartalu kineska privreda bi mogla da počne da raste“, kaže Lardi.

Lardi dodaje da će za to najviše biti odgovorni kineska fiskalna politika i nizak nivo državnih, privrednih i privatnih dugova.

„Prosečan depozit na hipotekarne kredite u Kini je oko 50 odsto. Kina je sada najveće tržište automobila, a 90 odsto vozila u njoj prodaje se za gotov novac. Krediti su retki“, kaže Lardi.

To je znatno drugačije nego u Americi, gde je običaj kupovine na kredit doprineo uvećanju nacionalnog duga do sume od gotovo 11 biliona dolara. Ali pad potražnje za kineskim proizvodima u svetu ostavio je 20 miliona kineskih radnika bez posla. Strahujući da bi to moglo da dovede do nemira, komunistički lideri su usvojili stimulativni paket od 586 milijardi dolara za smanjenje oslanjanja na izvoz i otvaranje novih radnih mesta. Ali neki ekonomisti, poput Arvinda Subramanijana, smatraju da će kineski izvoz i dalje biti slab, sve dok se ne oporave druge velike ekonomije u svetu.

„Izgleda da je problem u padu potražnje i smanjenom izvozu, a ne u finansijama, iako je vrlo teško to razdvojiti“, kaže Subramanian.

Nikolas Lardi međutim kaže da će brz oporavak Kine doprineti povećanju potražnje za robom i uslugama svuda u svetu, što bi takođe moglo da proširi saradnju Kine sa razvijenim zemljama.

XS
SM
MD
LG