Linkovi

Ahmadinedžad: Sankcije protiv Irana detinjaste i pogrešne


Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad kazao je da međunarodne sankcije protiv njegove zemlje predstavljaju djetinjast potez, koji neće zaustaviti razvoj Irana.

Ahmadinedžad je, na početku realizacije gasnog projekta u Zalivu, ocijenio da su napori ostalih zemalja pogrešni. Da se drugi nisu loše ponašali i blokirali razvoj, Iran ne bi lansirao svoj satelit u svemir i ne bi razvijao nuklearnu tehnologiju, naglasio je predsjednik te zemlje. Američki predsjednik Barak Obama juče je produžio sankcije Iranu za godinu dana, navodeći da Teheran i dalje predstavlja izuzetnu prijetnju po Sjedinjene Države.

Amerika i ostale zapadne nacije tvrde da Iran obogaćuje uranijum kako bi razvio nuklearno oružanje, dok Teheran ističe da je cilj nukelarnog programa proizvodnja struje. Obama je kazao da traži priliku da uspostavi komunikaciju sa Iranom, ali da bi ta zemlja takođe trebalo da pošalje pozitivne signale. Iranski šef diplomatije Manučer Motaki kazao je danas da njegova zemlje želi da Sjedinjene Države sprovedu riječi u djelo.


XS
SM
MD
LG