Linkovi

Presude za ratni zločin na Ovčari


Veće za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu osudilo je danas na pet do 20 godina zatvora 13 optuženih za ratni zločin na Ovčari, a petoro je oslobođeno optužbe.

U ponovljenom postupku prvooptuženi i nekadašnji komandant Teritorijalne odbrane Vukovara Miroljub Vujović osuđen je na 20 godina zatvora. Na tu maksimalnu zatvorsku kaznu, osuđen je i drugooptuženi Stanko Vujanović, kao i Predrag Milojević, Đorđe Šošić, Miroslav Đanković, Ivan Atanasijević i Saša Radak.

Obrazlažući presude predsedavajući Vesko Krstajić rekao je da su svi osuđeni krivi zato što su na poljoprivrednom dobru Ovčara kao pripadnici Teritorijalne odbrane Vukovara i jednice "Leva supoderica" vršili ubistva, mučili i nečovečno postupali prema ratnim zarobljenicima. Kako je utvrđeno, u noći između 20. i 21. novembra 1991. godine na Ovčari je ubijeno 200 ratnih zarobljenika, a identifikovano je 193. Izricanju presude prisustvale su i porodice ubijenih na Ovčari koje su došle iz Hrvatske, kao i hrvatski ambasador u Srbiji Željko Kuprešak. Ponovljeno suđenje je počelo 12. marta 2007. godine pošto je Vrhovni sud krajem decembra 2006. godine ukinuo prvostepenu presudu Veća za ratne zločine i suđenje vratio na početak

XS
SM
MD
LG