Linkovi

Obama upozorio savezne države da oprezno troše novac iz stimulativnog paketa


Predsednik Obama i potpredsednik Bajden upozorili su danas zvaničnike saveznih država da bi, ukoliko pogrešno usmere novac iz stimulativnog paketa, federalna sredstva mogla da budu obustavljena. Obama i Bajden su se obratili predstavnicima saveznih država na početku jednodnevne konferencije u Beloj kući o primeni plana za oporavak američke ekonomije.

Predsednik Obama pozvao je savezne države da pažljivo troše novac iz stimulativnog paketa.

„Ako vidimo da se novac troši pogrešno otkazaćemo ceo program,“ rekao je Obama.

Potpredsednik Bajden je apelovao na zvaničnike saveznih država da osiguraju da se sa novcem iz paketa ne grade plivački bazeni. On je takodje dodao da, ukoliko novac ne bude adekvatno utrošen, federalni fondovi možda više neće biti dostupni.

„Ako ovo ne uradimo kako treba više neće biti moguće ubediti Kongres da saveznim državama treba dati bilo kakva sredstva,“ upozorio je Bajden.

Republikanci su, medjutim, ponovo predvideli da stimulativni paket neće biti uspešan.

„Dok federalni budžet raste, porodični budžeti mogu jedino da se smanje,“ rekao je lider republikanske manjine u Predstavničkom domu, Džon Bejner.

Republikanci su takodje ponovo prigovarali da predsednik pozajmljuje i troši suviše novca.

„U prvih 50 dana nove administracije trošimo po milijardu dolara na sat,“ smatra lider republikanske manjine u Senatu, Mič Mekonel.

Potpredsednik Bajden je pozvao države koje su odbacile deo sredstava iz stimulativnog paketa ili imaju pitanja da mu se jave.

„Neka me vaši guverneri pozovu i sve ćemo da razjasnimo,“ rekao je Bajden.

Bela kuća namerava da pojača kontrolu korišćenja novca iz stimulativnog paketa i najavila je da će predsednik Obama sutra objaviti nova ograničenja u tom pogledu. Potpredsednik Bajden je danas naglasio da činjenica da su neki projekti legalni ne znači sama po sebi da su prihvatljvi.

XS
SM
MD
LG