Linkovi

Šest godina od atentata na premijera Srbije Zorana Djindjića


Građani, najviši državni funkcioneri, predstavnici političkih stranaka i porodica, obeležili su danas šestu godišnjicu ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića.

Cveće na grob u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu položili su premijerova udovica Ružica Đinđić i sin Luka zajedno sa predsednikom Srbije i liderom Demokratske stranke Borisom Tadićem i premijerom Mirkom Cvetkovićem. Cveće su položili i funkcioneri Demokratske stranke, kao i Đinđićeva majka Mila Đinđić i sestra Gordana.

Povodom godišnjice Đinđićevog ubistva, premijer Cvetković i članovi njegove vlade položili su venac i u dvorištu zgrade Vlade na mestu gde je pre šest godina izvršen atentat. U Arhivu Srbije u Beogradu otvorena je izložba Idejom i životom - Zaostavština Zorana Đinđića, na kojoj su izloženi lični predmeti, beleške i biblioteka pokojnog premijera.

U Domu sindikata u Beogradu večeras je održana tribina pod naslovom "Odgovor za budućnost - politika s vizijom bez kompromisa oko suštinskih pitanja. Istoričarka Latinka Perović rekla je na tribini da je Đinđić bio oštar prema zločinačkom nasleđu ratova i imao podršku sveta za reforme, dok je danas, šest godina posle njegove smrti, smanjen ugled zemlje, postoji zastoj u evropskim integracijama i napet odnos sa susedima.

XS
SM
MD
LG