Linkovi

Savjet ministara EU uskoro prihvata crnogorsku aplikaciju za članstvo


Savjet ministara Evropske unije prihvatiće u aprilu crnogorsku aplikaciju za članstvo u Uniji, kazao je danas u Podgorici češki premijer Mirek Topolanek. On je, nakon razgovora sa crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem, najavio dalju liberalizaciju viznog režima za građane Crne Gore.

Topolanek je rekao da će crnogorska aplikacija najvjerovatnije biti prihvaćena u aprilu, ocjenjujući da se ne treba opretećivati rokovima, jer je kvalitet u procesu evropskih integracija nekada bitniji od brzine.

"Crna Gora uspješno i relativno brzo ostvaruje svoje evropske ambicije. To potvrđuje i posljednji izvještaj o realizaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju’
’.

On je kazao da sve zemlje zapadnog Balkana imaju za cilj članstvo u EU, ali svaka od njih ima svoj tempo, prednosti i prioritete na tom putu.

Đukanović je ponovio da Crna Gora nije unaprijed postavila bilo koji datum kada očekuje verifikaciju aplikacije od strane Savjeta ministara EU.

"Ne jurimo rokove, ali isto tako svakome skrećemo pažnju da je vrlo važno iskoristiti dobru atmosferu na zapadnom Balkanu, prije svega entuzijazam koji dominira državnim politikama svih zemalja regiona”.

Crnogorski premijer smatra da je stabilnost ključno pitanje regiona, a ona će se najbolje učvrstiti kroz evropske integracije.

"Drago mi je da dijelimo mišljenje sa češkim premijerom, koji je nedvosmisleno u mnogim prilika do danas kazao da se Prag zalaže za nastavak širenja EU, prije svega, na zapadnom Balkanu”
.

Prema njegovim riječima, do datuma punopravnog članstva Crne Gore u EU biće potrebno još mnogo višegodišnjih reformskih napora.

“Više je nego očigledno da je nešto, što se u domaćoj javnosti može tumačiti kao izvjesno usporavanje, više uzrokovano rezervama i problemima sa kojim se suočava sama EU nego Crna Gora i region kojem pripada”.

Đukanović je rekao da pozitivne ocjene Topolaneka o napretku koji je Podgorica ostvarila na planu demokratskih i ekonomskih reformi, kao i na proevropskom putu, jedino mogu biti tumačene kao "vrlo validna satisfakcija za ono što Crna Gora radi".

Topolanek je ocijenio da je Crna Gora ispunila uslove za viznu liberalizaciju.

Sad nas čeka proces usvajanja liberalizacija i nadam se da on neće dugo trajati”.

Đukanović je kazao da je dalja liberalizacija viznog režima jedno od najvažnijih pitanja za Crnu Goru i ostale države regiona. On je naveo da nije nerealno da se Crna Gora nađe na Bijeloj šengen listi tokom ove godine, a možda čak i za vrijeme češkog predsjedavanja EU.



XS
SM
MD
LG