Linkovi

Džon Mekol: Mnogi smatraju da EU i NATO nisu komplementarni


Britanski general, ser Džon Mekol, zamenik glavnokomandujućeg snaga NATO-a za Evropu, nedavno je u Vašingtonu govorio o teškoćama saradnje Evropske unije i Severnoatlantskog saveza na Kosovu i u Avganistanu.

General Džon Mekol govorio je na skupu organizovanom pod pokroviteljstvom Evropske komisije i privatne grupe Savet za spoljnopolitičke odnose. Prema rečima britanskog generala, NATO i Evropska unija godinama govore o potrebi unapređenja saradnje, ali bez većeg rezultata.

„Predsedavajući Evropske unije, koji se svakih šest meseci menja, na dnevni red organizacije po pravilu na prvo ili drugo mesto po važnosti stavlja saradnju sa NATO-om. Tu potrebu često pominje i generalni sekretar NATO-a, koji takođe govori o nužnosti zajedničkog rada, a ne međusobnog takmičenja i o korišćenju sredstava bez rasipanja“.


Međutim, zvaničan dogovor o tome još uvek nije postignut, kaže general Mekol.

„Jedan od problema koji ometaju dogovor je to što mnogi te dve organizacije ne smatraju komplementarnim. NATO je isključivo vojni savez, dok Evropa stvara ekonomsko-političku uniju sa širokim spektrom „oruđa“, uključujući bezbednosne snage. Mnogi ukazuju na opasnost od dupliranja poslova, budžeta, institucija pa i snaga bezbednosti“.

Odsustvo formalnog sporazuma o saradnji dve organizacije stvara niz praktičnih problema, na primer na Kosovu i u Avganistanu, kaže general Mekol.

„NATO i Evropska unija rade u istom operativnom prostoru, na Kosovu i u Avganistanu, obavljajući odvojene funkcije. U oba slučaja NATO igra vojno-bezbednosnu ulogu, dok Evropska unija vodi civilnu upravu i obavlja policijske zadatke. Na Kosovu to znači razvoj vladavine zakona, pravosuđa i policije, dok se u Avganistanu to odnosi na obuku i nadzor policijskih snaga. Logično bi bilo da NATO i EU koordiniraju svoje zadatke, pogotovo kad su mnoge zemlje koje učestvuju u tim misijama članice i jedne i druge organizacije. Međutim, takva saradnja je gotovo nemoguća“.

Glavni razlog je, kaže general Mekol, to što nisu sve članice Evropske unije i članice NATO-a. Posebnu teškoću stvaraju napeti odnosi između Turske, koja je u NATO-u, ali ne i u Evropskoj uniji, i Kipra, koji nije član alijanse, ali je grčki deo tog ostrva član evropskog bloka.

„Zbog takve situacije NATO ne može da prosleđuje bezbednosne informacije Evropskoj uniji. To maksimalno koči izradu procedure prema kojoj bi dve organizacije mogle da usklade rad u istom području u kojem se nalaze. Uzmimo za primer Kosovo. U slučaju izbijanja demonstracija, trebalo bi prvo da reaguje kosovska policija. Ako bi došlo do eskalacije bila bi potrebna intervencija EULEKSA, dok K-FOR nastupa u slučaju da nemiri izmaknu kontroli. Međutim, o tome ne postoji nikakav zvaničan aranžman između EULEKSA i K-FOR-a. Njihova zajednička akcija zavisi od dobrih odnosa NATO i evropskih komandanata na terenu, koji se dogovaraju na neformalnim sastancima, bez dnevnog reda i vođenja zapisnika“.


U Avganistanu, Evropska policijska misija do danas nije uspela da potpiše memorandum o razumevanju sa NATO-om, čija misija broji oko 36.000 vojnika u međunarodnim snagama za stabilizaciju.

„Umesto nekog sveobuhvatnog sporazuma, Evropska unija je prinuđena da poptisuje pojedinačne sporazume sa 14 zemalja koje učestvuju u radu NATO-vih timova za rekonstrukciju u Avganistanu. Unija nije uspela da postigne sve potrebne sporazume ni posle 18-mesečnih pregovora.Ni posle dve godine međunarodne snage za stabilizaciju nemaju sistem prepoznavanja registarskih tablica vozila Evropske Unije kako bi se isključila mogućnost da greškom napadnu jedni druge“.


Zamenik glavnokomandujućeg NATO-a, general Džon Mekol, još jednom je podvukao da bi rešavanje tog pitanja znatno unapredilo saradnju između dve ključne institucije transatlantskih partnera.

XS
SM
MD
LG