Linkovi

Tinejdžer ubio 15 osoba u pucnjavi u školi u Nemačkoj


17-godišnji mladić po imenu - kako je policija saopštila - Tim Krečmer - izvršio je masakr u gradiću Vinenden na jugozapadu Nemačke. U njegovom ubilačkom pohodu život je izgubilo petnaest osoba, medju kojima devet đaka i tri nastavnika lokalne srednje škole.

17-godišnji napadač koji je izvršio masakr u nemačkoj školi i sam je izgubio život u okršaju sa policijom, ali tek pošto je ubio devetoro učenika i troje nastavnika u srednjotehničkoj školi Albertvil, kao i jednog radnika obližnje klinike. Zatim je pobegao sa mesta zločina i, uzevši taoca, stigao u susedni grad.

Prema našim informacijama, osumnjičeni koji je otvorio vatru u Vinendenu stigao je ovde automobilom i ponovo počeo da puca u jednom salonu automobila. Ubio je dvoje prolaznika i ranio dvojicu policajaca. Osumnjičeni je u toj razmeni vatre ubijen,“ prenela je novinarima portparolka lokalne policije Inka Bukmiler.

Mladić je bio bivši učenik srednje škole koju pohadjaju učenici uzrasta od 10 do 16 godina. Odeven u crnu borbenu uniformu, ušao je u školu oko 9:30 ujutru po lokalnom vremenu i počeo da puca. Škola je evakuisana čim su spasilačke ekipe stigle na mesto zločina.

„Specijalna policija zatekla je stravičnu scenu u jednoj učionici. Devetoro učenika je u tom trenutku već bilo mrtvo, a kasnije su nadjena i tela troje nastavnika", kaže Herbert Reh, ministar unutrašnjih poslova države Baden-Virtemberg.

Nemački mediji prenose da je napadač pucao iz oružja koje je u legalnom vlasništvu njegovih roditelja, ali policija to nije mogla da potvrdi. Nemačka inače ima stroge zakone u pogledu posedovanja oružja, a, baš kao i u SAD, proteklih godina se u njoj dogodilo nekoliko sličnih okršaja u srednjim školama.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je cela zemlja u žalosti.

Kao i svi Nemci, užasnuta sam, šokirana i zapanjena zbog današnjeg dogadjaja u školi Albertvil. Nezamislivo je da su, u samo nekoliko sekundi, izgubili život učenici i nastavnici u ovom strašnom zločinu“, rekla je Merkel.

U pitanju je najteži zločin ove vrste u Nemačkoj od kada je jedan tinejdžer ubio 16 osoba u svojoj školi i zatim izvršio samoubistvo 2002. godine.

XS
SM
MD
LG