Linkovi

MMF: Moguć negativan rast svetske ekonomije u 2009.


Direktor Medjunarodnog monetarnog fonda Dominik Štraus-Kan izjavio je da će svetska ekonomija verovatno zabeležiti negativan rast ove godine u jeku takozvane „velike recesije“. Štraus-Kan je na konferenciji u Tanzaniji izjavio da će nagli pad svetske trgovine verovatno pogoditi afričke zemlje.

U medjuvremenu, finansijski zvaničnici Evropske unije, koji se pripremaju za samit u aprilu preporučuju da se MMF-u stave na raspolaganje dodatna sredstva kako bi mogao da pomogne zemljama koje se suočavaju sa finansijskom krizom. U danas objavljenom dokumentu, EU je podržala zahteva da se krizni fond MMF-a udvostruči – na 500 milijardi dolara. To znači da bi deo tog novca mogao da potekne i od zemalja koje imaju znatne valutne rezerve, poput Kine i Saudijske Arabije. Medjutim, u dokumentu se odbacuje ideja o povećanju stimulativnih paketa koju podržavaju Sjedinjene Države.

Istovremeno, kineska vlada je danas saopštila da su cene na malo u februaru pale za 1,6 odsto što bi moglo da znači da pored ostalih ekonomskih problema Kini preti i deflacija. Smatra se da deflacija može dodatno da uspori ekonomsku aktivnost pošto potrošači odlažu kupovine, očekujući dalji pad cena.

Medjutim, vrednost akcija je danas ipak porasla na berzama širom sveta pošto je američka „Sitigrup“ banka objavila povoljan izveštaj o poslovanju u prva dva meseca 2009, ostvarivši profit od 8 milijardi dolara. „Sitigrup“, koji je nekada bio najveća svetska banka, zapao je u nevolje tokom globalne recesije i do sada dobio pomoć američke vlade u iznosu od 45 milijardi dolara. Povoljan izveštaj „Sitigrupa“ je, izgleda, uverio investitore da je najgori period bankarske krize možda prošao.

XS
SM
MD
LG