Linkovi

Irak: U napadu bombaša samoubice poginule najmanje 33 osobe


Irački funkcioneri saopštili su da su u napadu bombaša samoubice zapadno od Bagdada poginule 33 osobe, uključujući plemenske lidere, bezbednosne funkcionere i novinare.

Policija navodi da je bombaš aktivirao eksploziv dok je grupa plemenskih lidera obilazila tržnicu u Abu Graibu, nadomak glavnog grada. „Al Bagdadija", TV mreža sa sedištem u Kairu, navodi da su u eksploziji poginula dvojica novinara, dok je oko 46 osoba ranjeno. U trenutku napada sunitski i šiitski plemenski lideri upravo su završavali sastanak nacionalnog izmirenja u zgradi opštine u Abu Graibu.

Takodje danas, u eksploziji bombe postavljene u automobili u pretežno hrišćanskom gradu Hamdanija, u blizini Mosula, poginula su dvojica civila.

Do današnjih napada došlo je posle niza nasilniih incidenata širom Iraka, uključujući samoubilački bombaški napad ispred policijske akademije u Bagdadu u kojem je prekjuče poginulo 28 ljudi.

Premijer Nuri al-Maliki nastoji da uspostavi saradnju sa političkim protivnicima uoči opštih izbora kasnije ove godine i prošle nedelje je ponudio izmirenje pripadnicima stranke Baas, bivšeg predsednika Sadama Huseina.

Međutim, „tvrda struja" te stranke danas je odbacila tu ponudu. U saopštenju objavljenom na veb stranici zabranjene stranke odbacuju se bilo kakvi razgovori sa vladom, koju je ta grupa nazvala „kolaboratorima, špijunima i izdajnicima."

XS
SM
MD
LG