Linkovi

Obama razmatra mogućnost pregovora sa umerenim strujama Talibana


Predsednik Obama izjavio je da razmatra različite opcije u Avganistanu, pored ostalog i mogućnost pregovora sa umerenim strujama u redovima Talibana. Avganistanski predsednik Hamid Karzai pozdravio je tu izjavu predsednika Obame.

Predsednik Obama obavlja detaljnu reviziju američke politike prema Avganistanu, ističući da bi pomirenje moglo da igra važnu ulogu u njegovoj novoj strategiji.

U intervjuu za list Njujork Tajms, predsednik je bio upitan da bi uzeo u obzir pregovore sa umerenim elementima Talibana pošto je slična taktika donela rezultate u Iraku. Obama je odgovorio da to nije isključeno ukazujući da je takav metod poboljšao situaciju u ratu u Iraku.

„Ako bi ste razgovarali sa generalom Petreusom, verujem da bi njegov odgovor bio da je deo uspeha u Iraku postignut zahvaljujući otvaranju prema ljudima, za koje bi mir rekli da su islamski fundamentalisti, ali koji su bili spremni da sarađuju sa nama jer ih je al-Kaida svojom taktikom potpuno otuđila od sebe“, objasnio je predsednik Obama.

On je rekao da možda postoji slična situacija u Avganistanu i plemenskom području duž granice sa Avganistanom, u Pakistanu. Međutim, predsednik Obama je podvukao da je tamošnja situacija mnogo komplikovanija od Iraka.

„Mnogo manje područja poseduje redovnu vlast, plemena imaju tradiciju uporne nezavisnosti. Postoje mnogobrojna plemena sa često suprotstavljenim interesima. Biće stoga mnogo teže pronaći najbolji put,“ smatra predsednik Obama.

Komentare američkog predsednika toplo je pozdravio avganistanski predsednik Hamid Karzai, koji se odavno zalaže za pomirenje sa umerenim elementima Talibana. Medjutim, Karzai je podvukao da nije moguć dijalog sa Talibanima koji su u savezu sa al-Kaidom.

Nasilje u Avganistanu je nažešće otkako je Taliban svrgnut sa vlasti krajem 2001. Predsednik Obama je prošlog meseca najavio upućivanje dodatnih 17 hiljada američkih vojnika u Avganistan.

Na pitanje Njujork Tajmsa da li Sjedinjene Države pobeđuju, Obama je odgovorio sa „ne“, dodavši da su američke trupe u vrlo teškoj situaciji svoje zadatke obavljaju izvanredno dobro. Rekao je da su u Avganistanu poslednjih godinu dana uslovi pogoršani pošto je Taliban sve odvažniji, dok vlada u Kabulu još uvek ne uživa poverenje avganistanskog naroda.

XS
SM
MD
LG