Linkovi

Nastavak pregovora o državljanstvu nakon izbora u Crnoj Gori


Pregovori Srbije i Crne Gore o dvojnom državljanstvu, nastaviće se nakon 29.marta, odnosno nakon crnogorskih parlamentarnih izbora. Sporno je što Crna Gora od Srbije zahteva da ne daje državljanstvo državljanima Crne Gore bez otpusta iz crnogorskog državljanstva.

Pregovori su u ćorsokaku, stavovi obje strane su nepromenjeni i neizvjesno je da li će dvije države potpisati sporazum, jer između njih postoji ogromna razlika u konceptu dvojnog državljanstva.

Srbija u svemu ima slobodan pristup, što znači da daje svojim državljanima mogućnost dvojnog državljanstva, bez otpisa iz državljanstva Srbije. S druge strane, Crna Gora ima restriktivan stav. Crnogorsko državljanstvo mogu dobiti samo oni koji su dobili otpust iz državljanstva druge zemlje, a kao argumente iznose činjenicu o malobrojnosti stanovništva i mogućoj promjeni političke mape države ukoliko bi veliki broj građana drugih država olako dobio crnogorsko državljanstvo.

Pregovori Beograda i Podgorice o sporazumu o dvojnom državljanstvu počeli su u oktobru 2008. Tada je dogovoreno i da će svaki građanin, koji dvojno državljanstvo dobije do 22. oktobra, moći i da ga zadrži, a da će poslije tog datuma crnogorsko državljanstvo moći da dobiju samo oni građani koji na uvid budu dostavili ispisnicu iz knjige državljana Srbije.
Crna Gora ne može oduzimati državljanstvo Crne Gore nikome ukoliko ne dobije neophodne podatke iz Srbije. S druge strane, Srbija nema nikakvu obavezu da Crnu Goru obaveštava kome je odobrila srpsko državljanstvo.

No, Predrag Popović, lider Narodne stranke dostavio je prošle godine crnogorskom MUP-u dokument kojim dokazuje da je dobio srpsko državljanstvo, zbog čega bi mogao ostati bez crnogorskog.

’Oni od mene traže da odgovorim odričem li se državljanstva Crne Gore. Ja to nikada nisam tražio. To je protumačeno na osnovu dopisa koji sam im poslao. Pa, nisam ja tražio u dopisu da oni meni oduzmu državljanstvo Crne Gore. Prosto, to je podmetanje od strane Ministarstva unutrašnjih poslova’’.

U međuvremenu 26 osoba dobilo je crnogorsko državljanstvo. Među njima su potpredsjednica crnogorske vlade Gordana Đurović, Švajcarac Frederik Paulsen porijeklom iz Crne Gore, Egipćanka Reem Ahmed Khader iz Kaira, koja je porijeklom Crnogorka iz Grblja, zatim glumci Milena Dravić i Dragan Nikolić. Na predlog premijera Mila Đukanovića državljanstvo je dobio nekadašnji ambasador Slobodana Miloševića u Vatikanu Dojčilo Maslovarić.

Državljanstvo Crne Gore dobio je i fudbaler FK Budućnost Fatos Bećiraj iz Prištine, član košarkaške reprezentacije Crne Gore Omar Šarif Kuk iz Njujorka, čuveni jugoslovenski fudbaler Dragan Džajić, nekadašnji fudbalski reprezentativac Danilo Popivoda, košarkaši Vladimir Golubović i Žarko Čabarkapa, nekadašnja rukemetašica Snežana Damjanac, te Sonja Mugoša, reprezentativka u umjetničkom klizanju, uskoro i Denis Šefik, golman vaterpolo reprezentacije Srbije.

Njihov prijem u državljanstvo Crne Gore se objašnjava posebnim značajem za državni, naučni, privredni, kulturni, ekonomski i drugi interes zemlje, i daje se samo izuzetno.
Mnoge je začudilo da je i potpredsjednica Vlade Gordana Đurović koja se bavi evropskim integracijama Crne Gore tek sada postala crnogorski državljanin:

’’Ja nemam čega da se odreknem da bih postala crnogorski državljanin. Ja druge države osim Crne Gore nemam. Drago mi je što sam to državljanstvo dobila i mislim da nema spora da je to sasvim legalno i legitimno. Ne bih željela da se tako ozbiljna pitanja kao što je državljanstvo, zloupotrebljavaju u predizbornoj kampanji’’, kazala je Gordana Đurović.

’Ovdje sam rođen, kao i moji preci, svi smo se borili za Crnu Goru, tu smo živjeli, ne mislimo nigdje odavde da idemo. Dakle, ja postajem stranac u sopstvenoj državi. To je epilog ukoliko mi oduzmu državljanstvo’’, naglasio je Popović.

Ako je problem biračko pravo, Popović kaže da treba biti rigorozan kada je u pitanju to pravo i sticanje tog prava, dakle rezidencijalni uslov, jer se time otklanja glavna smetnja zbog koje se vlast u Crnoj Gori u odnosu na to pitanje ponaša tako restriktivno.


XS
SM
MD
LG