Linkovi

Američki bankarski sistem još uvek ne pokazuje veće znake oporavka


Američki bankarski sistem još uvek ne pokazuje veće znake oporavka uprkos stotinama milijardi dolara koje je federalna vlada uložila u sanaciju finansijskih institucija i odmrzavanje kreditinih tržišta

Osnovna činjenica o kapitalizmu je da takav sistem ne može da funkcioniše u odsustvu kapitala, koji uglavnom obezbeđuju banke. Međutim, skoro šest meseci pošto je Kongres usvojio paket mera za spasavanje američkog finansijskog sistema u vrednosti od 700 milijardi dolara – od čega je više od polovine već potrošeno - najveći američki zajmodavci su i dalje na rubu bankrotstva.

Ričard Šelbi, republikanski senator iz Alabame i član senatskog Odbora za bankarstvo, nudi jednostavno rešenje.

„Lično smatram da treba da ih ugasimo, da im ukinemo poslovanje. Ako su umrli, treba da ih sahranimo“, preporučio senator Šelbi u programu TV mreže Ej-bi-si. Sličnu ocenu dao je i republikanski senator Džon Mekejn iz Arizone, koji se brine da bi dodatna budžetska sredstva samo produžila neodrživu situaciju.

«Neke od ovih banaka moraju da propadnu. Ne možemo održavamo 'zombi' banke“, rekao je Mekejn za programu TV mreže Foks.

Međutim, «lese-fer» rešenje, odnosno prepustiti tržištu da samo nađe izlaz iz bankarske krize bilo bi isuviše bolno za zemlju u celini, tvrdi demokratski senator Evan Baj, koji se takođe nastupio u programu TV mreže Ej-bi-si.

„Ukoliko propadnu velike banke nastaće problem 'kolateralne štete'. Platiće cenu stotine hiljada radnih ljudi i druge manje finansijske ustanove, koje nisu učestvovale u donošenju loših odluka“, upozorio je senator Baj.

Neki zakonodavci apeluju na strpljenje ukazujući na stimulativni paket predsednika Obame. Njegov program za spasavanje hipoketarnih dužnika tek je stupio na snagu. Demokratski senator Čak Šumer iz države Njujork kaže da će opšte unapređenje ekonomije i sprečavanje hipotekranih bankrotstava pomoći bankarskom sektoru.

„Ukoliko se bude smanjio broj kuća koje dužnici vraćaju bankama jer više ne mogu da plaćaju mesečne rate i kad stignemo do dna hipotekarnog bankrotstva, banke koje sada brinu o svim tim nepokrivenim zajmovima, počeće ponovo da odobravaju kredite,“ rekao je Šumer u programu mreže En-bi-si.

Međutim, strpljenje i hladnokrvnost nisu dovoljno prisutni u danima kada vrednost američkih finansijskih tržišta nastavlja da pada zabrinjavajućim tempom. Prošle nedelje, vrednost Dau Džounsa na Volstritu pala je na najniži nivo u poslednjih 12 godina, dok analitičari ukazuju da finansijska neizvesnost takođe doprinose nervozi potencijalnih investitora.

Sekretarijat za finansije trenutno proverava solventnost glavnih banaka, kao i koliko još dugo mogu da izdrže u sadašnjim teškim privrednim uslovima. Međutim, na nedavnom svedočenju na Kapitol hilu, sekretara za finansije Timoti Gajtner nije odgovorio na pitanje šta treba preduzeti ukoliko neka od tih banaka ne položi test.

Administracija predsednika Obame je pala pod udar kritike zbog usporenog popunjavanja glavnih mesta u sekretarijatu za finansije, koji Gajtner vodi bez dovoljno osoblja. Bela kuća je u nedelju objavila imenovanja za tri ključne funkcije u Gajtnerovom sekretarijatu.

XS
SM
MD
LG