Linkovi

Lavrov: Nuklearni sporazum sa SAD - prioritet Moskve


Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je novi, pravno obavezujući rusko-američki sporazum o strateškom ofanzivnom oružju najveći prioritet njegove vlade. U govoru na Konferenciji UN o razoružanju, Lavrov je naveo druge teme od velikog značaja za Rusiju, uključujući sprečavanje širenja nuklearnog naoružanju i svemirske trke u naoružanju.

Šef ruske diplomatije izrazio je uverenje da Rusija može da saradjuje sa novom Obaminom administracijom na način koji nije bio moguć kod ranije administracije. On je dodao da je Vašington po svemu sudeći otvoren za rešavanje pitanja multilateralnog razoružanja, što je dobar znak za buduće pregovore dveju država o nizu teških pitanja.

Lavrov je izjavio da je Rusija spremna da prihvati američki zahtev da, kako je rečeno, “resetuje” svoje odnose sa Vašingtonom. Dodao je da se sa američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton složio da su sva pitanja na stolu – što uključujuje oblasti od zajedničkog interesa ali i teme koje su predmet neslaganja.

Prioritet broj jedan, ne samo hronološki već i suštinski je Sporazum o strateškom oružju koji ističe u decembru ove godine. Oboje verujemo da nam je potreban novi sporazum i naši stručnjaci će se posvetiti pripremi novih ideja koje će razmotriti naši predsednici, kako bi izdali nova uputstva u tom pogledu”, izjavio je ruski ministar.

Američki i ruski eksperti rade na izradi plana o kontroli naoružanja koji će američki predsednik Barak Obama i njegov ruski kolega Dmitri Medvedev razmotriti na svom prvom sastanku, u okviru samita G20 u Londonu 2. aprila.

Lavrov navodi da je Hilari Klinton predočio rusku zabrinutost zbog američkih planova o podizanju protivraketnog štita u Poljskoj i Češkoj Republici. On je istakao da bi postavljanje tih projektila u Istočnoj Evropi sadržalo rizik za ruske strateške interese, te da bi Moskva morala da preduzme protivmere da bi ublažila taj rizik.

U isto vreme, više bismo voleli da ne moramo da idemo u tom smeru, i ako je, kao što to tvrde naše američke kolege, cilj štita da se otkloni pretnja sa juga, onda bi trebalo razmotriti predlog koji je Rusija iznela pre dve godine o zajedničkom radu na praćenju tih pretnji, korišćenjem sredstava koja Rusija već ima na sospstvenoj teritoriji i u susednim zemljama. Taj predlog svakako ide u smeru sprečavanja potencijalne pretnje neprijateljskih zemalja”, ocenjuje Lavrov, koji kaže da veruje da je moguće naći rešenja koja bi razrešila ovo sporno pitanje.

Ruski ministar dodaje da ga je ohrabrilo saznanje da američki Kongres razmatra i druge opcije.

XS
SM
MD
LG