Linkovi

Moravčik: NATO druga najvažnija institucija u Evropi


Na nedavnom simpozijumu o budućnosti Severnoatlantskog odbrambenog saveza, održanog pod pokroviteljstvom uticajnog, privatnog Saveta za spoljnu politiku, jedna od tema bila je NATO i Evropska Unija.

Politikolog Endru Moravčik sa Univerziteta Prinston objašnjavao je prednost koju Evropljani pridaju političkom i ekonomskom uticaju nad vojnoj nadmoći u svetu.

„Oni smatraju Evropsku Uniju najvažnijom institucijom u Evropi, a NATO drugu drugu po važnosti. Smatraju je važnom zbog svakodnevnih poslova koje Unija obavlja za svoje građane, kao što su regulisanje trgovine ili zaštita prirodne sredine, nego i u smislu projekcije evropskog uticaja na regionalnom i globalnom nivou. Evropska Unija se diči svojim iznijansiranim, nenametljivim pristupom i načinom na koji širi globalni uticaj. Evropljani, u stvari, smatraju EU najvažnijom institucijom za sticanje globalne moći i jače bezbednosti“.

EU se mahom oslanja na ekonomske podsticaje bez bilo kakvog vida prisiljavanja, kaže Moravčik.

„Zemlje koje nameravaju da se učlane u taj blok, ali i one koje su udaljene od Evrope kao što je, na primer, Maroko, ne dovode u pitanje evropski uticaj. Takve zemlje, naročito one koje se nadaju prijemu u EU i već imaju određeni stepen demokratije, bespogovrno su spremne da usvoje na desetine hiljada stranica zakonskih normi Evropske Unije. Dakle, Evropska Unija, kao što to neki tvrde uživa mnogo veći uticaj u svom širem okruženju nego NATO. Sve to postiže tako da joj malo ko može prigovarati. Kremlju je, na primer, veoma teško da kritikuje Uniju zbog načina na koji vrši uticaj na zemlje koje se graniče Ruskom Federacijom“.

Međutim, kako kaže Moravčik, evropski pristup često nailazi na razumevanje na američkoj strani.

„Sjedinjene Države često imaju tendenciju da probleme u svetu posmatra kao niz eksera, koji se mogu rešiti pomoću čekića koji se zove NATO. Međutim, Evropska unija je često bolja institucija za prevazilaženje kriza“.

Profesor Univerziteta Prinston kaže da su Maroko i Turska dobar primer kako Evropska Unija uspešnije od NATO-a proširuje svoj uticaj u svetu.

„Turska i Maroko su slučajevi zemalja koje imaju čvrste veze sa Evropom zahvaljujući razvijenim trgovinskim vezama, uvođenju evropskih uzusa i nastojanju da postignu napredak i na polju ljudskih prava. Evropa je prva u svetu u trgovini, prva po obimu pomoći koju pruža stranim zemljama, prva je i pogledu razvojne ekspertize, u podržavanju međunarodnih institucija i projektovanju vrednosti koju većina ljudi u svetu podržava. Sve su to dragoceni instrumenti, koji čine Evropsku Uniju jedinstvenom i važnijom od NATO-a“.

Prema Moravčikovim rečima, Amerikanci koji veruju u takozvanu „tvrdu moć“ i Evropljani, koji su veliki zagovornici „meke moći“, mogli bi da deluju komplementarno u svetu. On pritom dodaje, da su u Avganistanu, Evropljani pokazali da mogu da podele teret „tvrde moći“ sa Amerikom. Četrdesetpet odsto poginulih vojnika u Avganistanu nisu bili Amerikanci. Ako se izuzme 108 poginulih Kanađana, osam Australijanaca i dvojica južnokorejskih vojnika, ostali stradali su svi Evropljani, zeključuje Moravčik.

XS
SM
MD
LG