Linkovi

Britanski princ otvorio ambasadu u Podgorici


Britanski princ Endru Albert Kristijan Edvard otvorio je danas u Podgorici ambasadu Velike Britanije, koja će, kako je najavljeno, doprinijeti unapredjenju dobrih odnosa izmedju dvije države.

Britanski princ, Endru Albert Kristijan Edvard, kazao je na svečanosti da ambasada treba da omogući i olakša saradnju i komunikaciju Crne Gore i Ujedinjenog kraljevstva i podsjetio na istoriju britansko-crnogorskih veza.

‘’Velika Britanija i Crna Gora imaju duge veze koje se protežu daleko u prošlost. Tu ne mislim samo na naše dvije nacije, na naša dva naroda, već i na svoju porodicu koja je ovdje dolazila prije nešto više od jednog vijeka. Upravo stoga mi je izuzetno zadovoljstvo što sam nasljednik sljedeće generacije u mojoj porodici koji je dobio ovu priliku da dođe u Crnu Goru’’.

Vojvoda od Jorka očekuje da će Ambasada, osim što će olakšati saradnju i komunikaciju vlasti dvije države, biti u funkciji stremljenja Crne Gore ka evropskim i evroatlanskim integracijama.

On je istakao da otvaranje ambasade otvara mogućnost Londonu da ponudi svoje usluge ne samo Britancima koji žele da dođu u Crnu Goru, već i crnogorskim građanima koji žele da posjete Ujedinjeno kraljevstvo.

Ministar inostranih poslova Milan Roćen je kazao da se radi o velikom događaju za Crnu Goru, koja sa Britanijom u ovoj godini slavi veliki, zajednički jubilej-130 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dvije zemlje.

‘’Zauvijek će ostati u sjećanju crnogorskog naroda poštovanje prema Velikoj Britaniji koja je među prvim zemljama priznala nezavisnost Crne Gore nakon Berlinskog kongresa 1978. godine. Kao što je među prvim državama priznala nezavisnu Crnu Goru nakon referenduma 21. maja 2006.godine i među prvima imenovala smog ambasadora u Podgorici. Mi smo danas veoma zahvalni Velikoj Britaniji koja snažno podržava demokratski razvoj nove, mlade crnogorske države, njene strateške ciljeve ka evropskim i evroatlanskim integracijama’’.

Roćen je istakao da je Crna Gora opredijeljena da gradi evropsko moderno društvo i državu vladavine prava i sloboda, po najvišim evropskim standardima.

Britanskog princa u podgoričkoj Vili Gorica primili su predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i premijer Milo Đukanović.


XS
SM
MD
LG