Linkovi

Predsednik Obama obećao da će stati na put vladinom rasipanju


Iako budžetski predlog predsednika Baraka Obame postavlja nove rekorde u državnoj potrošnji, on obećava da će novac poreskih obveznika biti trošen mudrije. Predsednik je potpisao uredbu kojom se menja način sklapanja ugovora sa firmama koje obavljaju poslove za vladu i tvrdi da će se time godišnje uštedeti milijarde dolara.

Predsednik takodje želi da ukine praksu davanja poslova koje bi trebalo da obavljaju vladini radnici – privatnim ugovaračima, kao i da omogući sklapanje ugovora sa manjim firmama.

U želji da stane na put vladinim ugovorima kojima se rasipa novac, predsednik Barak Obama ne mora da pogleda dalje od travnjaka Bele kuće. Helikopteri kojima se prevozi su sve stariji, ali se vrednost ugovora o njihovoj zameni proteklih godina udvostručila - na više od 11 milijardi dolara. Predsednik želi da poboljša sistem sklapanja ugovora, i da ga učini kompetitivnijim.

Ne smemo da izneverimo osnovno poverenje naše javnosti. Novac američkih gradjana mora da se troši za njihovu dobrobit, a ne da se pune džepovi kontraktora ili održavaju projekti koji ne funkcionišu. Dani davanja blanko čekova kontraktorima u sferi odbrane su prošli“, poručuje Obama.

Nije u pitanju samo odbrana, već ceo sistem vladinih ugovora, kažu stručnjaci.

„To je opšta zbrka koja mora da se razreši. Mnogi predsednici su to pokušali, a većina nije uspela", ističe Tom Šec iz organizacije "Gradjani protiv državnog rasipanja".

„Ovaj budžet raskida sa starom praksom tako što otvoreno i transparentno prikazuje fiskalne izazove sa kojima se zemlja suočava“, poručuje za to vreme sekretar za finansije Timoti Gajtner.

Obamin sekretar za finansije i direktor za budžet ovih dana svedoče na Kaptitol hilu, odgovarajući na pitanja Republikanaca koji sumnjaju u predsednikov budžet.

Republikanci su rešeni da stoje na strani američkog naroda. Demokrate u ovoj administraciji su, po svemu sudeći, rešene da stoje na strani glomaznije vlade i većih poreza. Nek’ rasprava počne!“, pozvao je kongresmen iz Indijane Majk Pens.

Predsednik se nada da će reformom sistema sklapanja ugovora za državne poslove uštedeti oko 40 milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG