Linkovi

Obrad Kesić: Inercija garantuje napete i složene odnose Srbije i SAD


U kom se pravcu kreću američko-srpski odnosi i da li i kakvu prepreku predstavlja kosovsko pitanje i slučaj Miladina Kovačevića? Za Glas Amerike o tome govori saradnik vašingtonske konsultantske firme “TSM Global Constultans”, Obrad Kesić.

"Imamo jednu situaciju gde ne možemo očekivati naglu ili brzu promenu što se tiče američke spoljne politike ne samo prema Srbiji, nego i prema Balkanu generalno. Uz to, imamo jedan faktor koji je ključni u Americi što se tiče spoljne politike u vreme tranzicije, a to je inercija", kaže Obrad Kesić i dodaje:

"Inercija odredjuje pravac američke spoljne poltike, čak i kada su vremena drugačija, odnosno kada ne postoje tako veliki izazovi za novu administraciju, kao što je sadašnja svetska ekonomska kriza. Inercija definiše američku spoljnu politiku sve dok se nešto ne desi, da li je to nešto veliko i spektakularno, kao što je bio teroristički napad na SAD 2001, ili nešto od manjeg značaja, kao što je neki drugi odredjeni interes za neki prostor ili državu. Sada ta inercija garantuje da će odnosi izmedju Srbije i Amerike biti dosta napeti i da će biti dosta složeni, ne samo po pitanju Kosova, što se neće menjati kao prioritet ove administracije. To znači da će prioritet Vašingtona biti da ojača poziciju nezavisnog Kosova, da pridobije što veće priznanje te nezavisnosti i eventualno dovede do neke normalizacije odnosa izmedju Srbije i nove nezavisne države Kosovo".

Prema Obradu Kesiću, Vašington takodje insistira da zapadni Balkan u celini udje u Evropsku uniju i da ona mora da bude mnogo prijemčivija prema toj regiji, nego što je to bio slučaj do sada. On se zatim osvrnuo na "slučaj Kovačević".

"Što se tiče Miladina Kovačevića, mislim da su u ovom slučaju vlada i Ministarstvo inostranih poslova pokušali da učine nešto što je vrlo pametno i korisno, što bi svaka druga vlada na svetu pokušala, a to jeste da reši jedan problem na način na koji bi izbegla dalje sukobljavanje i nesporazume u vezi sa nečim što je jako nesrećno, posebno u odnosima dve zemlje. Ustvari, to pitanje ne izgleda kao neko ključno pitanje u bilateralnim odnosima, ali ono to postaje, i ako se to može rešiti preko tajne diplomatije, tu priliku treba iskoristiti. Ja smatram da kritike na račun Vuka Jeremića, Ministarstva i vlade nisu na mestu. U ovom kontekstu, vlada je zastupala jednu odgovornu politiku i ona je probala da izvede nešto za dobrobit države. Drugo je pitanje načina na koji je pokušala da to reši, koji pokazuje koliko je nespretna. To je ustvari najosnovniji problem srpske diplomatije i najosnovniji problem odnosa sa drugim zemljama - to je ta nespretnost, da svaku inicjativu koju plasiraju, oni naprave i organizuju tako da na kraju, prvo ne dobiju očekivane rezultate, i drugo, ne ostvare bilo kakav dugoročniji uspeh".

XS
SM
MD
LG