Linkovi

Klinton protiv rušenja palestinskih domova u Jerusalimu


Američka državna sekretarka Hilari Klinton kazala je da je plan Izraela da uništi palestinske domove u istočnom Jerusalimu apsolutno neprihvatljiv i da bi mogao da ima dalekosežne posljedice.

Klinton je nakon susreta sa palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom na Zapadnoj Obali naglasila da će razgovarati o tom pitanju sa izraelskim zvaničnicima. U okviru prve turneje po regionu u svojstvu državnog sekretara, Klinton se prethodno sastala sa palestinskim premijerom Salamom Fajedom. Palestinski lideri pozvali su sekretarku Klinton da izvrši pritisak na Izrael da zaustavi izgradnju naselja na Zapadnoj Obali i otvori granicu sa Pojasom Gaze.

Državna sekretarka, koja je početkom nedjelje posjetila Egipat i Izrael, ponovila je da se zalaže za stvaranje palestinske države, čemu se protivi novoizabrani izraelski premijer Benjamin Netanjahu, koji ne podržava ustupanje zemlje Palestincima. Klinton je naglasila da bi buduća izraelska vlada trebalo da poštuje plan za rješenje palestinske situacije koji predviđa postojanje dvije države.


XS
SM
MD
LG