Linkovi

Abas optužio Iran da se meša u palestinska pitanja


Palestinski predsjednik Mahmud Abas oštro je kritikovao, kako je naveo, iransko miješanje u palestinska unutrašnja pitanja. Abas je na Zapadnoj Obali kazao da Iran pokušava da produbi podjele između Palestinaca, aludirajući na iransku podršku Hamasu, koji upravlja pojasom Gaze.

U Teheranu je u međuvremenu počela dvodnevna konferencija o, kako su saopštili iranski zvaničnici, izraelskim ratnim zločinima počinjenim tokom ofanzive u Gazi, u kojoj je poginulo oko 1300 osoba. Iranski vrhovni vođa Ajatolah Ali Hamenei je na konferenciji kritikovao američkog predsjednika Baraka Obamu, optužujući ga da, podržavajući Izrael, ide istim pogrešnim putem kao i njegov prethodnik Džordž Buš. Hamenei je jevrejsku državu nazavo malignim tumorom, naglašavajući da Palestinci mogu da imaju svoju teritoriju samo ako se suprostave Izraelu.

Iranska državna televizija objavila je da Interpol razmatra zahtjev Irana za hapšenje 15 viših izraelskih zvaničnika. Međunarodna policijska organizacija je juče međutim demantovala da je Teheran uputio takav zahtjev, navodeći da joj je, prema povelji, strogo zabranjeno da preduzima akcije, političkog, vojnog, vjerskog ili rasnog karaktera.

XS
SM
MD
LG