Linkovi

Medjunarodni krivični sud izdao nalog za hapšenje Omara al-Bašira


Medjunarodni krivični sud u Hagu izdao je nalog za hapšenje sudanskog predsednika Omara al-Bašira koji je optužen za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti u sudanskom region Darfur.

Sudanski zvaničnici smesta su odbacili taj potez, navodeći da ne priznaju autoritet tog suda, a hiljade demonstranata okupile su se u sudanskoj prestonici Kartumu, protestujući zbog odluke Medjunarodnog suda. Nalog za hapšenje al-BAšira sud je izdao posle višemesečnog razmatranja tročlanog sudskog veća. Sudije navode da postoje dokazi da je predsednik Bašir koordinisao kampanju napada na civile u Darfuru, gde se njegova vlada od 2003 bori protiv pobunjenika.

U pet tačaka optužnice al-Bašir je optužen za zločine protiv čovečnosti, uključujući ubistva, silovanja, torturu, istrebljenje i nasilno iseljavanje. U dve tačke optužnice sudanski predsednik je optužen za ratne zločine uključujući pljačke I direktne napade na civile, ali nije optužen za genocid. Sudsko veće navelo je da tužilaštvo nije pružilo dovoljno dokaza o jasnoj nameri da se eliminišu tri etničke grupe, za koje se smatralo da pomažu sudanskim pobunjenicima.

XS
SM
MD
LG