Linkovi

Serena Vilijams osvojila Bili Džin King Kup


Posle više od osam godina ženski tenis se vratio u „Medison Skver Garden“. U novembru 2000. Martina Hingis je u finalu završnog turnira sezone pobedila Moniku Seleš, a ovog puta u egzibicionom Kupu „Bili Džin King“ takmičile su se današnje zvezde ženskog tenisa: Ana Ivanović, Jelena janković, Venus i Serena Vilijams.

Polufinalni mečevi na turniru čiji je nagradni fond iznosio milion i 200 hiljada dolara igrani su u formatu koji se primenjuje u američkom klupskom timskom takmičenju, poznatijem kao World Team Tennis, a to znači jedan set, bez izjednačenja u gemovima, odnosno, ko prvi osvoji četiri poena - dobija gem. U prvom meču večeri, Venus Vilijams je do pobede nad Jelenom Janković došla brejkom u devetom gemu, dok je potom Serena Vilijams oduzela servis Ani Ivanović već u trećem. Šampionka Rolan Garosa imala je međutim priliku i pre i posle toga da osvoji gem na servis mlađe sestre Vilijams, ali je dva puta „ispustila“ 15-40. U finalu, Serena je u regularnom meču na dva dobijena seta pobedila stariju sestru Venus – 6:4 i 6:3 i osvojila ček na 400 hiljada dolara. Venus je pripalo 300, dok su Jelena i Ana osvojilo po 250 hiljada dolara. Na konferenciji za novinare, bez obzira na poraze, najbolje srpske teniserke bile su dobro raspoložene.

„Bilo je to jedinstveno iskustvo, drugačije za sve nas zbog formata takmičenja. Kada se igra samo jedan set bez izjednačenja, od početka morate da budete fokusirani. Brzo se igra, Venus je bila bolja, ali meni je bilo zabavno i bilo je lepo veče za mene u celini“, rekla je Jelena Janković, dok je Ana Ivanović dodala:

„I za mene je ovo bilo sjajno iskustvo, prvi put sam igrala ovde, ali se nadam ne i poslednji. Uživala sam, Serena je zaista igrala dobro, pre svega servirala odlično, a atomsfera je bila izvanredna. Praktično sam se naježila na početku kada je publika pozdravljala Serenu. Mislim da je bilo lepo i za njih dve da igraju u svom gradu pred svojom publikom“.

Najbolje srpske teniserke volele bi da se ovi dueli ponove sledeće godine u finalu Federejšn Kupa. Naravno, uz drugačiji ishod. I Jelenu i Anu narednih meseci čekaju veliki izazovi na turnirima širom sveta, a obe se nadaju da će se uskoro vratiti u formu koja im je prošle godine donela plasman na prvo mesto svetske rang-liste.

„Nisam igrala mnogo ove sezone, u pauzi sam trenirala naporno, ali nisam počela godinu kako sam očekivala. Stvari nekad ne idu kako zamislite, ali morate da budete pozitivni, nastavite da radite i nadate se da će biti bolje. Svakako da želim da se vratim na prvo mesto, ali i da ostvarim san da osvojim Grand Slem turnir. U ovom trenutku međutim, razmišljam samo da popravim igru i vratim se u formu“, istakla je Janković.

Ana Ivanović naglasila je da ni ona nije odigrala mnogo mečeva, iako je već mart.

„Radujem se Indijen Velsu i Majamiju, to su turniri koji traju po dve nedelje i uvek je zabavno igrati tamo, a potom sledi i sezona na šljaci u Evropi. Naravno, uvek želite da pobeđujete, jer smo svi mi takmičari, ali potrebno nam je i da se istovremeno zabavljamo“, zaključila je A na Ivanović.

XS
SM
MD
LG