Linkovi

Bernanki: Nema oporavka bez stabilizacije finansijskog tržišta


Šef američke Centralne banke Ben Bernanki kazao je da je sada pravo vrijeme za preduzimanje agresivne akcije za jačanje privrede, čak i ako to znači povećanje dugova vlade. Bernanki je tokom pretresa pred senatskim Odborom za budžet naglasio da bi alternativa bila duga ekonomska stagnacija koja bi dovela do veće nezaposlenosti i smanjenja prihoda na duže vrijeme.

Berzanski indeksi na Vol Stritu jutros su zabilježili manji pad, nakon što je Dau Džons juče završio ispod 7000 hiljada poena, prvi put nakon gotovo 12 godina. Indeksi su pali nakon odluke vlade da izdvoji dodatnih 30 milijardi dolara pomoći osiguravajućem gigantu AIG-u.

To ne radimo da bismo spasili AIG, već naš finansijski sistem i ekonomiju”, kazao je šef Centralne banke Ben Bernanki.

AIG je međutim, nakon nekoliko paketa pomoći u pet mjeseci, zabilježio rekordni gubitak od blizu 62 milijarde dolara u samo jednom kvartalu.

"Vlada će u određenom trenutku morati da shvati da njeno ulaganje u tu kompaniju ne daje rezultate”, smatra ekspert Džonotan Karpina.

Šef Federalnih rezervi je na Kapitol Hilu međutim naglasio da ekonomski oporavak zavisi od sposobnosti vlade da stabilizuje poljuljana finansijska tržišta.

"Iskustva iz prošlosti pokazuju da nema održivog oporavka bez razumnog nivoa finansijske stabilnosti. Iako je u finansijskom sektoru napravljen napredak od prošle jeseni, potrebno je uraditi još mnogo toga.

Obamina administracija, prema medijskim izvještajima, razmišlja da se vrati prvobitnom Bušovom modelu, otkupu loših bankovnih zajmova i ostale problematične imovine. Adminstracija je u nedavni prijedlog budžeta, za svaki slučaj, uključila rezervna sredstva za stabilizaciju finansijskog sektora. Jedna od najvećih američkih banaka, Sitigrup, u međuvremenu je ponudila pojedinim klijentima koji su nedavno ostali bez posla, privremeno plaćanje manjih rata za hipoteku.

XS
SM
MD
LG