Linkovi

AIG prijavio rekordni gubitak


Američka grupacija AIG, nekada osiguravajuća kompanija broj jedan na svetu, prijavila je gubitak od 61 milijardu 700 miliona dolara u četvrtom kvartalu, najveći u američkoj istoriji. Najnoviji problemi osiguravajuće kompanije AIG dodprineli su daljem padu akcija na Volstritu, gde su vodeći indeksi danas izgubili od 4 do 5 odsto vrednosti, dok je vodeći indeks - DAU pao na ispod 7 hiljada poena, prvi put posle 1997. godine.

Američka vlada objavila da će četvrti put priskočiti u pomoć AIG-u, koji je danas prijavio rekordni gubitak. Analitičar Bob O’Brajan kaže da vlada nastavlja da pomaže nekada najvećoj osiguravajućoj kompaniji zato što bi njen krah imao dalekosežne posljedice.

“Riječ je o jednoj od opeka na samom dnu finansijske piramide. Ukoliko je izvučete, cjelokupni sektor finansijskih usluga bi mogao da doživi krah. To znači da bi imovina vrijedna milijarde dolara, koja se nalazi pod kontrolom drugih kompanija za pružanje finansijskih usluga, morala da bude otpisana i to bi pričinilo dalju štetu i dodatno poremetilo već krhko tržište finansijskih usluga.”

Novi paket pomoći problematičnom osiguravajućem gigantu, koji posluje sa gotovo svim finansijskim institucijama u 130 zemalja, iznosi 30 milijardi dolara i trebalo bi da poveća kapital i likvidnost kompanije. Sekretarijat za finanasije saopštio je da će AIG vratiti dug vladi, davanjem udjela u dva međunarodna ogranka.

Da li će vlada i dalje morati da pomaže AIG-u? Mislim da hoće. Prilikom četvrte reorganizacije plana za spasavanje, američka vlada je saopštila da je apsolutno uvjerena da će nastaviti da pomaže toj kompaniji. Da su direktori kompanije pozajmljivali novac od zelenaša, neko bi davno poslao nekoga da ih prebije. Vlada nažalost ne može time da se bavi, tako da nema drugog izlaza”, naglašava Bob O' Brajan.

AIG je primoran da traži novu pomoć dijelom zbog tekuće recesije i pada cijena akcija, koje se sada prodaju za manje od dolara. Takođe, nije u mogućnosti da zbog trenutne kreditne krize proda imovinu, kako bi vratio dug vladi. Ukupni prihodi kompanije su pali za gotovo 90 odsto, sa 110 milijardi dolara prošle godine, na 11 milijardi i stotinu miliona dolara.

XS
SM
MD
LG