Linkovi

Donatori obećali milijarde dolara Palestincima


Egipatski ministar inostranih poslova kaže da su medjunarodni donatori koji održavaju sastanak u Šarm El Šeiku obećali blizu 4,5 milijardi dolara pomoći za palestinsku ekonomiju i obnovu Pojasa Gaze.

Na kraju današnje donatorske konferencije, Ahmed Abul Geit, rekao je novinarima da će obećana sredstva biti isplaćena tokom naredne dve godine.

Palestinska vlast, na čelu sa predsednikom Mahmudom Abasom, zatražila je na ovoj konferenciji pomoć u vrednosti od oko 2,8 milijardi. Polovina tih sredstava namenjena je obnovi Pojasa Gaze, nakon razorne tronedeljne izraelske vojne kampanje protiv ekstremističke grupe Hamas.

Mnoge visoke diplomate i svetski lideri su danas na pomenutoj konferenciji apelovali za jedinstvo palestinskih frakcija Fatah i Hamas. Medjutim, oni su takodje jasno stavili do znanja da njihova pomoć neće biti upućena Hamasu, koji kontroliše Gazu.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton je na konferenciji naglasila da odgovor na krizu u Gazi ne može biti odvojen od „širih nastojanja da se postigne sveobuhvatni mir."

XS
SM
MD
LG