Linkovi

Meksički grad na granici sa SAD zahvaćen nasiljem narkokartela


Rat sa kartelima za preprodaju droge u Meksiku samo prošle godine je odneo 6,000 života. Kako navode stručnjaci, poprišta borbe se sele iz grada u grad, a mesto u kojem je nasilje trenutno na najvišem nivou je Siudad Huarez, na samoj granici sa SAD, prekoputa teksaškog grada El Pasa. Meksički zvaničnici su nedavno najavili slanje dodatnih 5,000 vojnika i policajaca u tu oblast u kojoj se već nalazi oko 2 i po hiljade bezbednosnih snaga. Šef policije milionskog grada Huareza, Roberto Ordunja, prošle nedelje podneo je ostavku pošto su članovi narkokartela počeli sa sprovođenjem pretnji da će ubijati po jednog policajca svakih 48 sati dok se Ordunja ne povuče. El Paso na američkoj strani, za sada je relativno miran, ali je u oba grada zavladao strah.

Krvoproliće je ovih dana deo svakodnevnice u Huaresu gde su najčešće žrtve pucnjave između dva rivalska narkokartela, slučajni prolaznici. Meksički predsednik Felipe Kalderon poslao je federalnu policiju i vojne jedinice u Huarez u cilju borbe protiv moćnih bandi narkokartela, ali nasilje istrajava. I mada Huares može da se vidi u daljini sa gotovo svake tačke u El Pasu, na američkoj strani nema mnogo nasilja. Profesor Univerziteta države Teksas u El Pasu, Hauard Kembel, kaže da je efikasnija policijska aktivnost do sada održala El Paso relativno bezbednim.

«U Huarezu je prošle godine bilo oko 16 hiljada ubistava vezanih za drogu, dok je u El Pasu zabeleženo oko 16,“ kaže Kembel.

Potražnja za imovinom u EL Pasu je porasla, jer mnogi bogati građani Huareza kupuju kuće kako bi smestili svoje porodice na bezbedno mesto. Te kupovine pomažu El Pasu da izbegne pad vrednosti nekretnina koji pogađa ostatak zemlje.

„Nedavno smo čuli da neke od najistaknutijih porodica iz Huareza, sada žive u El Pasu odakle vode svoj biznis i vrlo retko odlaze u Huarez,“ kaže profesor Kembel.

Pa ipak hiljade ljudi svakodnevno prelazi mostove preko granice, a trgovina koja povezuje dva grada se nastavlja. Očiglednog rešenja za konstantno nasilje nema, ali profesor političkih nauka Toni Pajan, koji podučava na univerzitetima i u El Pasu i u Huarezu, smatra da odgovor možda leži u primirju između dva zaraćena narkokartela.

„Nije to mir koji priželjkujete, ali je ipak mir. To bi ipak značilo odsustvo pucnjave i žrtava na ulicama,“ kaže Pajan.

Međutim, stručnjak za bezbednost Fred Barton iz kompanije Stratfor, sa sedištem u Ostinu u Teksasu, misli da je potrebna veća američka pomoć da bi Meksiko odneo pobedu u ratu sa narkokartelima.

„S obzirom da je zemlja koja se graniči sa nama u ratu, trebalo bi obratiti veću pažnju na ovaj problem,» kaže Barton.

Hauard Kembel se ne slaže sa time već misli da bi direktna američka angažovanost mogla da bude katastrofalna.

„Mislim da moramo da razmišljamo o sopstvenim ciljevima i kako možemo da ih postignemo, a ne da pretpostavimo da bi bacanje novca, vojske, savetnika ili vojne taktike na taj problem, donelo pobedu,“ upozorava Kembel.

Kembel je među onima koji veruju da rat sa narkokartelima neće izgubiti na intenzitetu dok se ne preduzmu efikasne mere za smanjenje potražnje droge u SAD, što bi drastično smanjilo profit oko koga se narkokarteli zapravo bore.XS
SM
MD
LG