Linkovi

OEBS nadgleda izbore u Crnoj Gori


Posmatračka misija Organizacije za evropsku bezbjednost predstavila je danas u Podgorici svoj plan nadgledanja prevremenih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, zakazanih za 29.mart. U Podgorici, gotovo ništa ne ukazuje da će se uskoro ponovo glasati.

Samo činjenica da se kalendarski ušlo u mjesec mart ukazuje da će se u Crnoj Gori uskoro desiti izbori. Osim prepoznatljivog i već pomalo dosadnog prepucavanja stranačkih prvaka, malo šta ukazuje da bi 29. mart mogao biti značajan datum u političkoj istoriji Crne Gore.

Osim dva bilborda-jednog na kome se poziva u novi život sa Novom srpskom demokratijom i drugog, gdje dio doskorašnjih članova PzP i ostaci bivšeg Liberalnog saveza nude nešto što će biti drugačije-ni na ulicama nema naznaka da će se uskoro ponovo glasati.

Posmatračka misija Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju koja boravi u Podgorici, objaviće dva izvještaja o izbornom procesu u Crnoj Gori, a dan nakon parlamentarnih izbora predstaviće prve ocjene, saopštili su danas predstavnici te organizacije.

Šef posmatračke misije, Atis Fabriks, rekao je da su izbori glavni dio demokratskog procesa, zbog čega treba da budu objektivni i nepristrasni, u skladu sa standardima koje su uspostavile 56 zemalja članica OEBS-a.

‘’Predstavnici OEBS-a nisu zainteresovani za ishod izbora, već su tu da bi posmatrali tehničke propise i standarde koji su dogovorile 56 zemalja članica te organizacije’’.

Upitan da prokomentariše navodne zloupotrebe državnih funkcija tokom predizborne kampanje, on je preporučio da se prati demokratska procedura koja postoji u drugim državama, a to je da postoji jasno razdvajanje između države i partije.

Članovi osnovnog tima i dugoročni posmatrači predstavljaće 22 države članice. Kasnije će se pridružiti kratkoročni posmatrači, a planirali smo učešće oko 100 ljudi”, precizirao je Fabriks.

Ono što je nesporno, jeste da će se predstojeći prijevremeni parlamentarni izbori održati u atmosferi ekonomske krize i da će se većina stranaka koncentrisati na ekonomska pitanja, a ne već prevaziđenu priču o nacionalnom identitetu i državnom statusu.

XS
SM
MD
LG