Linkovi

Tenzije izmedju Izraela i Hamasa ponovo u porastu


Uoči predstojećih intenzivnih diplomatskih napora, rastu tenzije između Izraela i Hamasa. Izrael je zapretio da će žestoko uzvratiti na raketne napade iz Pojasa Gaze.

Šest nedelja nakon rata u Gazi, Izrael je sve nestrpljiviji zbog nastavljenih palestinskih raketnih napada. To je bilo glavno pitanje na nedeljnom sastanku bezbednosnog kabineta, dan pošto je raketa pogodila praznu školsku zgradu u izraelskom obalnom mestu Aškalon.

Premijer Ehud Olmert je upozorio da će - ako napadi budu nastavljeni - uslediti, kako se izrazio, „bolno, surovo i snažno“ uzvraćanje na islamistički Hamas koji vlada Gazom.

Izraelski vojni izvori navode da je izvršeno najmanje 110 raketnih i minobacačkih napada otkako je okončana izraelska vojna ofanziva u Gazi. Cilj tronedeljne vojne operacije je bio prekid raketnih napada, ali Izraelci sve više veruju da taj cilj nije ostvaren. Izraelski analitičar Joni Ben Menahim kaže da Izrael nije uspeo da porazi Hamas i da je stoga neminovan novi konflikt.

„Infrastruktura Hamasa i dalje postoji, rakete i dalje stižu s druge strane granice, krijumčarenje oružja se nastavlja. Smatram da će definitivno doći do nov kruga sukoba. To je očigledno.“

Međunarodni izaslanik za Bliski istok Toni Bler je danas došao u prvu posetu Gazi, da bi procenio potrebe za obnovu posle razaranja tokom izraelske ofanzive. Bivši britanski premijer je izjavio da međunarodna pomoć Gazi neće imati trajan efekat, ako se ne nađe političko rešenje izraelskog sukoba sa Hamasom.

Opasnost od obnavljanja nasilja vremenski se podudara sa posetom regionu američke državne sekretarke, Hilari Klinton. Na sutrašnjoj međunarodnoj donatorskoj konferenciji u Egiptu, ona će prložiti paket američke pomoći Palestincima u iznosu od 900 miliona dolara. Posle konferencije, državna sekretarka će doputovati u Jerusalim i na Zapadnu obalu, gde će odvojeno razgovarati sa izraelskim i palestinskim liderima.

XS
SM
MD
LG