Linkovi

Džon Bolton: Pitanje Kosova još nije završeno


Još nije jasno kakva će biti politika Obamine administracije na Balkanu i mada je nova država Kosovo bila relativno stabilna od proglašenja nezavisnosti, to pitanje još nije završeno, kaže za naš program bivši američki ambasador u Ujedinjenim nacijama, Džon Bolton. Bolton se najpre osvrnuo na buduće odnose Evrope i Sjedinjenih Država i ulogu NATO-a.

Bolton: “Odnosi Evrope i Sjedinjenih Država će u velikoj meri zavisiti od onoga što će se dogoditi u Avganistanu, kao najaktuelnijem medjunarodnom problemu i testu spremnosti na saradnju. Iako Evropljani smatraju da će Obama biti daleko bolji za transatlanske odnose od predsednika Buša, nije u pitanju emocionalna privlačnost američkog predsednika, već pitanje kako će Evropa i Sjedinjene Države stvarno saradjivati u rešavanju aktuelnih problema kao što su ekonomska kriza i rat protiv terorizma... To će zavisiti i od dogovora o Severnoatlantskom savezu, odnosno NATO-u. S druge strane, Rusija će biti značajan faktor u transatlanskim odnosima i napetost u odnosima Vašingtona i Moskve je uglavnom posledica ruskih provokacija u Gruziji, Ukrajini i na Bliskom istoku. Ne verujem da iko u Sedinjenim Državama želi da ima išta drugo, do pozitivne odnose sa Rusijom, a to će zavisiti od Moskve“.

Glas Amerike: Kakve su mogućnosti za unapredjenje tih odnosa?

Bolton: „Sjedinjene Države su nastojale i nastojaće da ubede Rusiju da smo svi mi suočeni sa zajedničkim neprijateljem, a to je ekstremni islam i mislim da je saradnja u borbi protiv terororizma bila uspešna uprkos nesuglasicama u pogledu drugih pitanja. Mislim da saradnju sa Rusijom u borbi protiv terorizma treba nastaviti“.

Glas Amerike: Kakav dalji razvoj odnosa Beograda i Vašingtona predviđate – u vreme Obamine administacije?

Bolton: „Još nije jasno kakva će biti politika Obamine administracije na Balkanu i mada je nova država Kosovo bila relativno stabilna od proglašenja nezavisnosti, to pitanje još nije završeno, kao ni druga pitanja koja su posledica raspada bivše Jugoslvije. Balkan bi ponovo mogao da postane pitanje visokog prioriteta, kada bude uzet u razmatranje“.

Glas Amerike: Da li bi pitanje nezavisnosti Kosova moglo da bude prepreka u daljim odnosima Sjedinjenih Država i Srbije?

Bolton: „Činjenica da je situacija na Balkanu relativno mirna od kako je Kosovo proglasilo nezavisnost, ne bi trebalo da nas ubedi da je problem rešen. Mislim da je pozitivno to što nema nasilja i nema etničkih sukoba, ali napetost je prisutna i to će ostati izvor tenzije, sve dok se ne postigne sporazum koji će da prihvate sve strane“.

Glas Amerike: Kao što znate, Srbija je vratila svog ambasadora u Vašington. Kakve očekujete diplomatske i druge inicijative?

Bolton: „Mislim da bi administracija predsednika Obame trebalo da iskoristi samit NATO-a u aprilu i ojača transatlanske veze, uključujući i balkanske zemlje. Postoje nagoveštaji da bi, na primer, Francuska mogla ponovo da se uključi u Vojnu alijansu, a druge države centralne i istočne Evrope, koje nisu članice NATO-a, mogle bi to da postanu, kao i neke bivše sovjetske republike. Nadam se da će vodeće evropske zemlje takodje shvatiti značaj Vojne alijanse za presudno važnu globalnu bezbednost“.

XS
SM
MD
LG