Linkovi

Obama predstavio predlog budžeta, projektivani deficit 1.750 milijardi dolara


Predsjednik Barak Obama predstavio je svoj prvi prijedlog budžeta, koji predviđa troškove u iznosu od više od 3 hiljade milijardi dolara za, kako je istakao Obama, rješavanje najhitnijih potreba zemlje. Deficit za ovu godinu projektovan je na hiljadu i 750 milijardi dolara. Predsjednik je u Bijeloj kući naglasio da je manjak od hiljadu milijardi dolara naslijedio od bivšeg predsjednika Džordža Buša i da nova vlada mora prvo da se usredsredi na ono što je potrebno kako bi Sjedinjene Države napredovale.

Obamin prijedlog budžeta, koji je jutros dostavljen Kongresu, predviđa ogromne troškove koji će dovesti do povećanja deficita na hiljadu i 750 milijardi dolara

“Ovaj budžet je iskren prikaz gdje se trenutno nalazimo i u kom pravcu namjeravamo da idemo”, poručio je Obama.

U prijedlogu su eliminisani propusti prilikom oporezivanja i podsticaji za kompanije koje prebacuju poslove u inostranstvo. Takođe je predviđeno otvaranje rezervnog fonda za zdravstvenu zaštitu, u iznosu od 634 milijarde dolara. Ta sredstva biće obezbijeđena reformom državnog zdravstvenog osiguranja, na koje pravo imaju starije osobe, kao i povećanjem poreza za Amerikance koji zarađuju više od 250 hiljada dolara godišnje. U budžet su prvi put uključeni i troškovi ratova u Iraku i Avganistanu, koje, kako je naglasio Obama, Bušova administracija nije prikazivala.

“Ta vrsta neiskrenog računovodstva nije način na koji bi trebalo da vodite računa o porodičnom budžetu. Vlada takođe ne bi trebalo da vodi svoj budžet na taj način”.

Obamin prijedlog bi međutim mogao da naiđe na određene prepreke.

“Boriće se sa osiguravajućim kompanijama u pogledu eliminisanja subvencija u okviru državnog zdravstvenog osiguranja. Takođe će se sukobiti sa farmaceutskom industrijom u vezi plaćanja manje novca za ljekove koji se izdaju na recept za korisnike državnog osiguranja”, kaže Din Bejker iz Centra za ekonomske i političke studije.

Analitičari predviđaju i oštru raspravu u Kongresu u pogledu planova za ukidanje subvencija farmerima koji zarađuju više od 500 hiljada dolara godišnje. Prijedlogom budžeta predviđena su i dodatna rezervna sredstva za finansijski sektor, u iznosu od 250 milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG