Linkovi

Obama pokušao da uveri američku javnost u bolju ekonomsku budućnost


Američki predsednik Barak Obama večeras je održao prvi govor u Kongresu, otkad je pre nešto više od mesec dana preuzeo najvišu funkciju u zemlji. Kao što se očekivalo, u fokusu predsednikovog obraćanja bila je sve slabija ekonomija, ali je Obama posvetio pažnju i nekim dugoročnim ciljevima, kao što su: obrazovanje, zdravstvena zaštita, energetska nezavisnost i fiskalna odgovornost ...

U svom prvom govoru pred članovima oba doma Kogresa, predsednik Barak Obama upotrebio je reč ekonomija 31 put i jasno stavio do znanja šta je prvo na njegovoj listi prioriteta. On je međutim pokušao da napravi balans, s jedne strane govoreći vrlo otvoreno o problemima s kojim su SAD suočene, dok je s druge, pokušavao da uveri recesijom iscrpljenu američku javnost da dolaze bolji dani. Kako je naglasio, posle decenije ekonomske nepromišljenosti, za Ameriku je došao trenutak polaganja računa.

„Živeli smo u vremenu, kada su kratkoročni dobici suviše često bili cenjeni više nego dugoročni prosperitet; kada nismo uspeli da vidimo dalje od sledeće plate, sledećg kvratala ili sledećih izbora“,
poručio je američki predsednik.

Obama je ipak naglasio da su SAD sposobne i da će se povratiti, dodajući da ekonomska kriza, ma kako bila teška – ne sme odrediti sudbinu nacije.

„I dok je naša ekomonija možda oslabljena, a naše samopouzdanje poljuljano; bez obzira što prolazimo kroz teška i neizvesna vremena, večeras želim da svaki Amerikanac zna jednu stvar: obnovićemo zemlju i oporaviti se, a SAD biće snažnije nego ikada ranije“.

Predsednik Obama rekao je da je plan za stimulaciju ekonomije koji je potpisao prošle nedelje prvi korak na tom putu, aali da nije dovoljan, navodeći potrebu za daljom akcijom, posebno u polju zdravstvene zaštite, energije i obrazovanja. On je priznao da sredstava nema u izobilju i da predstoje teške odluke, ali je naglasio da ključni prioiteti mogu da budu finansirani, ukoliko se neefikasni programi obustave. U tom cilju, kako je rekao Obama, njegova administracija već je ustanovila, kako u narednoj deceniji može da se uštedi dve hiljada milijardi dolara – od poljoprivrede do odbrane.

U odgovoru Republikanaca, mladi guverner države Luizijana Bobi Džindel govorio je o dvostranačkoj saradnji, ali i nagovestio da će on i njegove stranačke kolege ići samo do određene granice.

„Kada se slažemo, Republikanci moraju biti najčvršći saveznici predsednika. Kada se ne slažemo, Republikanci imaju odgovornost da budu iskreni i ponude bolje ideje za put unapred“, rekao je Džandel.

Sin imigranata iz Indije smatra se nadolazećom zvezdom u Republikanskoj stranci i potencijalnim predsedničkim kandidatom na izborima 2012. Poput predsednika Obame, on je deo nove genracije koja bukvalno menja izgled američke politike.

Iako večerašnje obraćanje Baraka Obame Kongresu nije bilo isto što i zvaničan govor o „Stanju nacije“, u njemu je bilo mnogo elementa redovnog predsednikovog godišnjeg obraćanja američkom narodu. Samim tim večerašnji govor ima podjednaku težinu. Ono što je upečatljivo, jeste da su spoljnopolitička pitanja večeras bila u zapećku, ali se zato očekuje da u narednih nekoliko dana, predsednik Obama održi novi govor posvećen – Iraku.

XS
SM
MD
LG