Linkovi

Eksperti kritikuju sporazum pakistanske vlade i Talibana


Ministri inostranih poslova Avganistana i Pakistana će narednih dana da se sastanu sa američkim zvaničnicima u Vašingtonu. Pakistanski ministar Šah Mehmud Kureši će se sastati sa državnom sekretarkom Hilari Klinton u okviru preispitivanja regionalne politike američke administracije. Na dnevnom redu će se svakako naći i pakistanski mirovni sporazum sa ekstremistima iz Talibana u Dolini Svat u Severozapadnoj graničnoj pokrajini koja se graniči s Avganistanom. Eksperti za južnu Aziju u Vašingtonu kritikuju taj sporazum jer, kako kažu, ostavlja utisak da je pakistanska vojska bespomoćna.

Ekstremistički bombaš samoubica je nedavno ubio više od trideset ljudi - na sahrani u severozapadnom Pakistanu.

Ali u obližnjoj Dolini Svat, vlada mir i zatišje, uprkos međunarodnoj zabrinutosti zbog dogovora vlade sa Talibanom. Svi detalji nisu poznati, ali Pakistanska vlada kaže da će u zamenu za mir dozvoliti ograničen vid islamskog prava. Cele porodice su pobegle sa svojih plodnih imanja, ali neki sad izgleda da podržavaju takav dogovor.

Ako vlada primeni šerijatsko pravo i počne dijalog sa Talibanom i cela situacija se poboljša, vratićemo sa na naše imanje“, kaže zemljoradnik iz Doline Svat, Muhamed Ajaz.

Hejder Malik, sa Univerziteta za specijalna združena dejstva u Vašingtonu, kaže da su stanovnici Doline Svat, takozvani Svaćani, u groznoj situaciji.

„Svaćani u ovom trenutku, ako ništa drugo, osećaju da pobunjenici neće da ih ubijaju, da im javno seku glave i ostavljaju tela na putu 24 sata i da neće da ginu u unakrsnoj vatri vojnika. Postoji nekakav privid mira.“

Dolina Svat je udaljena od Islamabada svega 160 kilometara. Cilj vlade je mir, a portparol vojske kaže da je krajni cilj povratak spokojstva.

Set Džons, iz Korporacije „Rend“, tvrdi da su prošlogodišnji dogovori na tom području samo ojačali ekstremiste.

"Njihova moć se širi, na plemenskim područjima, u samom Islamabadu, u Svatu, Badžauru u Muhmandu. Mislim da pakistanske snage pre svega treba da raščiste područje, a ne da prave sporazume sa pobunjenicima.“

I novi američki specijalni izaslanik za region, Ričard Holbruk, izjavio je za CNN da predsednik Barak Obama brine da bi sporazum mogao da se pretvori u predaju.

Kritičari ukazuju da je sporazum sklopljen posle serije regionalnih talibanskih napada: rušenja škola za devojčice, muzičkih prodavnica i ubijanja onih koji neće da se pridržavaju strogih islamskih principa.

„Oni će sve to da tumače kao simbol slabosti centralne vlasti. Odnosno da kada uzmete oružje i borite se protiv vlade, dolazi vreme kada vam ona dopušta vaš oblik vladavine i vaš oblik pravosuđa. Prema tome, to tumačenje će da se raširi
“, naglašava Hejder Malik.

General Dejvid Mekirnen, komandant američkih snaga u Avganistanu, s druge strane granice u odnosu na Dolinu Svat, takođe je zabrinut.

„Pratićemo razvoj situacije vrlo pomno da bismo videli da li utiče na pobunu s avganistanske strane granice.“

Kritičari kažu da je vlada napravila opasan presedan. Tvrde da mirovni sporazum u Dolini Svat pokazuje da Pakistan nije bio u stanju da pobedi Taliban, barem u očima lokalnih ekstremista.

XS
SM
MD
LG