Linkovi

Obama večeras drži prvi govor u Kongresu


Predsjednik Barak Obama, koji je na tom položaju nešto više od četiri sedmice, govoriće večeras na zajedničkoj sjednici oba doma Kongresa. Očekuje se da će se Obama tokom obraćanja usredsrediti na ekonomiju, koja, kako pojedini ističu, ubrzano slabi.

Predsjednici na zajedničkom zasijedanju oba doma Kongresa drže prvi, veliki govor kada iznose svoju agendu. Posle godinu dana to obraćanje se zove govor o stanju nacije.

Novoizabrani predsjednici obično ne drže govor o stanju nacije tokom prve godine, zato što nisu dovoljno dugo na položaju kako bi naveli svoje uspjehe. Predsjednik Obama je stoga svoj govor nazvao” Obraćanje Kongresu”

Govor u Kongresu vuče korijene još od “Govora sa prijestola”, koji su godišnje držali britanski monarsi. Kraljica Elizabeta se na primjer redovno obraća Parlamentu.

Ali Obaminim govorom će dominirati goruće pitanje sa kojim se Amerika trenutno suočava - ekonomijom, koja ulazi u drugu godinu recesije.

Predsjednik Obama je u jučerašnjem obraćanju guvernerima saveznih država nagovijestio o čemu će govoriti večeras, objašnjavajući kako će stimulativni paket od 787 milijardi dolara pomoći Amerikancima otvaranjem radnih mjesta.

"Ovaj plan će sačuvati ili otvoriti najmanje 3 i po miliona radnih mjesta u svim saveznim državama. Zadržaće na poslu policajce, vatrogasce i nastavnike u učionicama”, kazao je Obama.

Plan za podsticaj privrede bavi se i pitanjem zdravstvene zaštite.

“Djeca, koja imaju astmu, moći će lakše da dišu, starije osobe neće morati da strahuju da će izgubiti svoje doktore a siromašne trudnice neće morati da brinu za zdravlje svojih beba.”


Nedavna istraživanja javnog mnjenja pokazuju da više od 60 odsto Amerikanaca podržava Obamu. Njegova popularnost je međutim neznatno pala, nakon što su Republikanci kritikovali stimulativni plan. Među njima je i guverner Luizijane, Bobi Džindal, koji će u ime Republikanske stranke večeras dati zvaničan odgovor na predsjednikov govor.

"Bilo bi mnogo bolje kada bi Vašington smanjio nepotrebne troškove", naglasio je Džindal.

Predsjednik Obama je najavio da će njegova administracija do sjutra podijeliti više od 15 milijardi dolara za zdravstvenu zaštitu 20 miliona siromašnih Amerikanaca. Takođe je obećao poreske olakšice za većinu porodica, u iznosu od oko 65 dolara mjesečno.

"Ova administracija naslijedila je deficit od hiljadu i 300 milijardi dolara, najveći u istoriji naše zemlje.”

Predsjednik će večeras, kako se očekuje, iznijeti plan za smanjenje deficita za polovinu do kraja prvog mandata, što je većina ekonomista pozdravila.

Iz Bijele kuće je saopšteno da će predsjednik, tokom govora u Kongresu, poručiti da svi Amerikanci imaju obavezu da pomognu da zemlja ponovo bude prosperitetna.

XS
SM
MD
LG