Linkovi

Srušio se satelit za merenje koncentracije ugljendioksida u atmosferi


Projekat američke Nacionalne agencije za aeronautiku i svemirska istraživanja (NASA) doživeo je neuspeh jutros, kada se raketa koja je nosila satelit za praćenje koncentracije ugljendioksida u atmosferi srušila neposredno posle lansiranja.

Jedan funkcioner kompanije koja je izgradila satelit izjavio je na konferenciji za novinare da je raketa pala u okean, nedaleko od Antarktika. On je taj incident nazvao ogromnim razočaranjem za naučnike. NASA je saopštila da se komora koja je štitila satelit prilikom lansiranja nije otvorila i da je njena dodatna težina sprečila raketu da dostigne planiranu orbitu. Satelit nazvan „Orbitalna opservatorija za ugljenik“ trebalo je da meri koncentraciju ugljendioksida u atmosferi i pokaže naučnicima na kojim mestima na zemlji se taj gas najbrže apsorbuje.

Ugljendioksid u atmosferi se smatra najodgovornijim za globalno zagrevanje i klimatske promene. Prošlog meseca Japan je lansirao prvi satelit za praćenje oslobađanja gasova koji izazivaju efekat staklene bašte, u okviru svetskih nastojanja da se spreče klimatske promene na planeti.

XS
SM
MD
LG