Linkovi

Nova vrsta hemoterapije pruža nade u borbi protiv raka jetre


Rak jetre je peta po redu najčešća vrsta raka na svetu. Oko tri četvrtine slučajeva ustanovljeno je u jugoistočnoj Aziji, ali je takodje veoma čest u podsaharskoj Africi. Rak jetre usmrti skoro svakog obolelog u roku od godinu dana. Često, rak se proširi od jetre od drugih organa. Medjutim, nova vrsta hemoterapije pomaže u borbi protiv raka jetre tako što smanjuje tumore koji uzrokuju bolest.

Amerikanka Linda Kempbel teško se borila sa retkom vrstom raka kože, ali je zatim otkrila da su se kancerozni tumori proširili na jetru.

„Rekli su mi da ih je bilo toliko da nisu mogli da ih izbroje,“ kaže Linda i dodaje da je shvatila da su se njene šanse za dugoročno preživljevanje znatno umanjile.

„Bilo je dosta plakanja i nismo znali šta da uradimo“.

Linda Kempbel je učestvovala u kliničkom testiranju različitih vrsta hemoterapije za rak jetre. Lekari sa medicinske škole univerziteta Merilend, ciljali su njen rak sa deset puta jačom dozom hemoterapije od uobičajene. Doktor Ričard Aleksander.

„Kada povećate dozu hemoterapije u delovima tela u kojima su prisutni tumori, dobićete pojačano delovanje,“ kaže Aleksander.

Izazov je bio kako to uraditi najbezbednije. Lekari su sproveli tubu do jetre i u periodu od pola sata primenilii hemoterapiju. Kako bi sprečili da hemoterapija stigne u druge delove tela, oni su pokupili krv, sada punu medikamenata, koja je napustila jetru. Krv je zatim propuštena kroz filter i vraćena u telo. Posle četiri mesečna tretmana, snimci su pokazali da su se tumori na jetri smanjili kod 50 odsto pacijenata. I tumori kod Linde Kempbel počeli su da reaguju, a i sporedni efekti su bili malobrojni. Kempbel kaže da bi nova terapija mogla da joj pruži dragoceno vreme.

„Nisam spremna da umrem. I ako ovo može da mi produži život samo par godina, spremna sam da je prihvatim,“ kaže ona.

XS
SM
MD
LG