Linkovi

Oslobodjeni zatvorenik iz Gvantanama vratio se u Britaniju


Binjam Mohamed, koji je imao dozvolu za boravak u Britaniji, oslobodjen je iz američkog pritvornog centra u zalivu Gvantanamo, na Kubi, nakon što je proveo sedam godina u zatočeništvu. Tridesetogodišnji Mohamed je prvi zatvorenik koji je oslobodjen od kako je Barak Obama preuzeo predsednički položaj pre mesec dana, a britanski i američki funkcioneri potvrdili su da je on danas doputovao u Britaniju.

Britanska vlada je vršila pritisak da Mohamed bude pušten na slobodu. On je inače poreklom iz Etiopije, uhapšen je u Pakistanu 2002. i zatim držan u Gvantanamu od 2004. Mohamed je optužen da je pohadjao kampove za obuku pripadnika Al Kaide u Avganistanu i da je kovao zaveru da aktivira radioaktivnu bombu.

Mohamed tvrdi da su ga u Pakistanu mučili pakistanski agenti u prisustvu birtanskog agenta, a da su ga kasnije mučili i američki istražitelji u Maroku i Avganistanu pre nego što je poslat u Gvantanamo.

Američki sekretarijat za pravosudje je u svom saopštenju naveo da je medjuagencijska komisija utvrdila da je oslobadjanje Mohameda u skladu sa interesima nacionalne bezbednosti i spoljne politike Sjedinjenih Država, kao i u interesu pravde. Predsednik Obama izdao je naredjenje da kontroverzni pritvorni centar u Gvantanamu bude zatvoren u roku od godinu dana. Američki sekretar za pravosudje Erik Holder danas je posetio taj objekat u okviru preispitivanja tamošnje situacije.

XS
SM
MD
LG