Linkovi

Sjedinjene Države preispituju strategiju u južnoj Aziji


Američki diplomata koji je imenovan za specijalnog izaslanika u Avganistanu i Pakistanu kaže da obe zemlje narednih dana upućuju svoje delegacije u Vašington, gde će se preispitati strategija u regionu. Ričard Holbruk je doneo tu vest u trenutku kada je predsednik Barak Obama objavio da upućuje još hiljade vojnika da se bore u Avganistanu. Eksperti za južnu Aziju traže promenu načina na koji Sjedinjene Države vode taj rat i stava prema Avganistanskoj vladi.

Koalicioni vojnici u sastavu NATO-a su iznenadno upali u objekat u kojem se prerađuje droga u talibanskom uporištu na jugu Avganistana. Pokrajina Helmand je deo područja koje američki komandant, general Dejvid Mekirnan, naziva „nemirnim jugom“, na gde će – kako je rekao u razgovoru sa novinarima u Vašingtonu – biti raspoređeno još 17 hiljada vojnika.

„Čak i sa ovim dodatnim snagama, moram da vam kažem da će 2009. biti teška godina. Tu su osnovni problemi siromaštva i nepismenosti i nasilje koje se u toj zemlji nastavlja više od tri decenije. Prema tome, tu nema brzih promena,“ kaže Mekirnan.

Administracija predsednika Obame preispituje strategiju rata u Avganistanu, što mnogi eksperti za južnu Aziju pozdravljaju. Stručnjak za Avganistan Set Džons, iz istraživačke Korporacije „Rend“, kaže da bi Sjedinjene Države trebalo da izvrše pritisak za jačanje avganistanskih snaga. On kaže da bi opravdanje trebalo da bude to što...

„...te snage ne vode američki rat i što to nije jednostrana operacija. Činjenica je da one na posletku grade lokalne kapacitete za borbu sa ekstremistima u Avganistanu i pružanje pomoći kad zatreba u Pakistanu.“

Džons kaže da su američke akcije bile delotvornije tokom prve dve godine rata.

Pojedini analitičari sugerišu da bi trupe NATO-a trebalo da deluju kao savetnici lokalnih snaga koje bi raščistile teritoriju od ekstremista i nastavile da je drže pod kontrolom.

Džon Nagl, iz Centra za novu američku bezbednost, objašnjava šta on vidi kao efikasnu borbu protiv ustanka.

„Protivpobunjeničke snage očiste teren i onda neko drži to što je očišćeno, a najbolje bi bilo da su to domaće snage bezbednosti. A onda, unutar tog bezbednosnog mehura, i domaće i međunarodne civilne agencije grade bolju zajednicu i bolju budućnost,“ ukazuje Nagl.

Umesto da pomažu sam vrh avganistanskih vlasti, američki zvaničnici kažu da će se sada više usredsrediti na pomoć lokalnim institucijama. Heder Malik sa Univerziteta za specijalna združena dejstva, apeluje na tvorce politike da daju pokrajinama ograničenu autonomiju da uvedu sopstvene zakone.

„Tada će sve više i više Avganistanaca biti u stanju da se postavi prema tim zakonima i shvati da je to labava federacija, tako da će sve pokrajine uživati određeni stepen autonomije,“ kaže Malik.

General Mekirnan kaže da će nasilje neko vreme nastaviti da se povećava i da očekuje da će američke snage ostati u zemlji tri do pet godina. Ipak, predsednik Obama je rekao da će svako novo raspoređivanje američkih trupa zavisiti od preispitivanja razvoja „regionalne strategije“ - koji će obuhvatiti i Pakistan, Indiju, Iran i Rusiju.

XS
SM
MD
LG