Linkovi

EU bez saglasnosti o slanju misije u Beograd


Evropski ministri su danas izabrali jedog od pet kandidata za narednog Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini. Iako njegovo ime nije zvanično saopšteno, saznaje se da je riječ o Valentinu Inzku, sadašnjem ambasadoru Austrije u Ljubljani. Večeras u Briselu nije postignuta saglasnost da se u Beograd pošalje evropske misija.

Kada je riječ o Srbiji, evropski ministri danas nisu imali dovoljno vremena za ozbiljniju raspravu. Jedino oko čega su se dogovorili jeste da nema sporazuma oko slanja moguće misije u Beograd, koja bi trebala da se na licu mjesta uvjeri da li Srbija u punoj mjeri ispunjava obavezu saradnje sa Hagom. Takva misija trenutno nema podršku svih evropskih članica, saopšteno je, uz prenošenje stava glavnog haškog tužioca Serža Bramerca, koji misli da bi takav potez čak bio i kontraproduktivan.

Medjutim, ovoj temi će se ministri vratiti u martu kada će, kako je večeras najavljeno, još jednom temeljito razmotriti mogućnost upućivanje misije u Beograd.

Skup ministara vanjskih poslova EU, barem njegov dio posvećen raspravi o Bosni i Hercegovini, trajao je duže nego što je to bilo predviđeno. Razlog je bila rasprava o izboru nasljednika Miroslava Lajčaka na funkciji Visokog predstavnika.

Nije bilo lako doći do odluke. Prethodila joj je rasprava o tome da li najozbiljniji kandidat kojeg je predložio visoki predstavnik EU Havijer Solana, Britanac Džejms Peri, može da usaglasi svoje obaveze prema Velškom parlamentu i novu funkciju. Peri je poručio kako će barem do novembra morati da putuje na relaciji Sarajevo- Kardif, što je većini ministara izgledalo kao nemoguća misija, te su od Solane zatražili alternative. To je bio austrijski kandidat, koji je dobio podršku gotovo svih država srednje i istočne Evrope

Najavljeno je kako će već sjutra ujutro evropska odluka ići pred ne-evropske članice Vijeća za implementaciju mira, koje bi trebalo da je potvrde s obzirom na međunarodnu dimenziju misije visokog predstavnika.

Sastanku je prisustvovao i novi ministar vanjskih poslova Slovačke, Miroslav Lajčak.

Ukoliko evropski izbor potvrde i ne-evropske članice Vijeća za implementaciju mira, Rusija, Amerika i Turska, već u četvrtak, na narednoj sjednici Evropskog vijeća, Valentin Inzko bi i formalno mogao da bude proglašen za specijalnog predstavnika EU u BiH.


XS
SM
MD
LG